La porta meridional del poblat ibèric de Burriac, al jaciment arqueològic de Cabrera de Mar, ha sigut objecte de treballs arqueològics durant aquest estiu. Els treballs han aconseguit destapar una bona part del vial d’accés a l’interior del poblat i gran part del sistema defensiu que es va construir abans de la Guerra de Sertori al segle I aC, a més de les reparacions posteriors a aquest conflicte.
Les actuacions les han dirigit els professors de la Universitat de Barcelona (UB) Jaume Noguera i Joaquim García, han comptat amb la participació de prop d’una quinzena d’alumnes d’aquesta universitat i han estat finançades per l’Ajuntament de Cabrera de Mar, la Generalitat de Catalunya i la UB.
Els primers habitants de Burriac
Els ibers van construir el seu poblat a l'actual Cabrera de Mar al vessant de migdia de la muntanya de Burriac, un lloc immillorable on el confort i la protecció estaven garantits. El Torrent del Castell, que travessa el poblat, comunicava aquest amb la vall de Cabrera a través de la porta meridional de la muralla, i donava accés als camps de conreu situats a la plana.
És possible que els ibers donessin al seu oppidum el nom “Ilturo”, ja que aquest és el nom que apareix en caràcters ibèrics a les monedes que s’encunyaren quan els romans s’establiren al territori.
L'anunci de la troballa coincideix en el temps, precisament, amb la celebració a la localitat d'Ilturo, la fira d'activitats amb el passat íber com a motivació que dinamitza el municipi durant dues setmanes.
Comentaris