La carretera N-II al Maresme. Foto: ACN
Notícies relacionades
La carretera N-II al Maresme. Foto: ACN

capgros.com/ACN

L'N-II redueix el trànsit més d'un 30% al Maresme un any després de la fi dels peatges

Al tram nord s'estima que 8.500 vehicles diaris deixen de travessar els pobles i fan servir ara la via ràpida gratuïta

Un any després de l'alliberament dels peatges de la C-32 al Maresme, el trànsit que circulava per la carretera N-II travessant els pobles s'ha reduït notablement. Segons dades del Servei Català de Trànsit extretes del mes de maig, la reducció és d'entre el 30% i el 40%, en funció del tram. El transvasament més notable d'una via a l'altra es dona a l'extrem nord de la comarca. L'N-II a l'alt Maresme ha perdut un 33% del seu trànsit habitual, un 11.000 vehicles, i d'aquests n'hi ha 8.500 que ara utilitzen l'autopista per desplaçar-se. Això suposa un augment del 40% del trànsit a la C-32. "L'autopista és una bona alternativa i s'ha notat moltíssim", celebra el regidor de Mobilitat de Calella, Josep Torres.

La tendència de les dades és correspon bastant amb els estudis de trànsit previs a l'aixecament de les barreres dels peatges, però des del territori confien que en els pròxims anys pugui seguir augmentant el nombre de vehicles que abandonen la carretera N-II per als seus desplaçaments diaris. En aquest sentit, serà clau el desenvolupament dels nous enllaços per connectar l'N-II i la C-32 al llarg de la comarca. Els treballs estan valorats en uns 60 MEUR però encara no està definit un calendari clar d'execució. En una visita recent de representats del Govern al Maresme s'apuntava a una possible licitació dels projectes el 2024.

En total, a la comarca es faran sis nous accessos a la C-32 (Alella-Masnou, Teià, Premià de Mar, Vilassar de Mar, Canet i Calella) i se'n milloraran dos més (Sant Andreu de Llavaneres i Pineda de Mar). Quan estiguin fets, apunta el regidor calellenc, s'hauria de derivar encara més trànsit cap a l'autopista. Torres aspira a que el trànsit de l'N-II caigui a la meitat "en algun moment".

Amb tot, però, no es visualitza que l'N-II deixi de ser una "barrera" al tram nord de la comarca. "La mobilitat en cotxe i furgoneta a la zona és molt important i amb això hem de viure", es resigna el Torres. Així, el regidor de Mobilitat aplaudeix que ja hi hagi una reducció del 30% i assegura que tot i les dificultats l'objectiu és que l'N-II pugui ser algun dia un "carrer".

3840617

L'N-II al seu pas per Calella

Reaprofitar els antics peatges per generar activitat econòmica

Una altra de les transformacions pendents un any després de la fi de la concessió de l'autopista és el reaprofitament de les 'platges' dels antics peatges. En aquest mesos s'han eliminat les cabines centrals de pagament i s'han definit els nous carrils però a banda i banda de la via encara queda el record físic de l'antiga C-32 de pagament.

El Govern té un projecte per convertir aquests espais en plantes fotovoltaiques, però hi ha ajuntament que també hi volen dir la seva. És el cas d'Arenys de Mar, que ha enviat una proposta al Departament de Territori i Sostenibilitat per poder gestionar un espai que consideren "infrautilitzat".

L'alcaldessa d'Arenys de Mar, Annabel Moreno, demana poder convertir l'espai de les cabines de l'antic peatge de la sortida d'Arenys en sentit nord en un aparcament que inclogui també una àrea per a autocaravanes. D'aquesta manera es vol fer front a la manca d'aparcament al municipi i potenciar també un tipus de turisme inexistent fins ara al poble. "Després de la pandèmia, els usuaris d'autocaravanes han augmentat i és una demanda des de fa temps", explica Moreno. L'alcaldessa detalla que Arenys és "ideal" perquè el turisme nacional pugui fer estades de cap de setmana i conegui les rutes culturals i gastronòmiques que ofereix el municipi: "És una proposta turística que no teníem i en la que estem treballant".

d21f536c 87a9 4ece 888a 9568b58874bd

L'autopista C-32, amb els peatges desmantellats. Foto: ACN

Menys ingressos per l'IBI de l'autopista

D'altra banda, la cara negativa de la fi de la concessió és la caiguda d'ingressos en concepte d'IBI que han patit els ajuntaments. En el cas del Maresme, l'import total de la factura és de 2,9 MEUR i els municipis més afectats són Mataró (377.000 euros), Arenys de Mar (368.000 euros), Palafolls (277.000 euros), Sant Pol de Mar (276.000 euros) o Calella (224.000 euros).

En el cas de Palafolls, per exemple, l'impacte és molt gran, ja que es tracta d'un dels consistoris més petits, amb un pressupost anual que està al voltant dels 10 MEUR. "L'impacte ha estat enorme i ha comportat pràcticament la desaparició de la partida d'inversions amb recursos propis", es lamenta l'alcalde, Francesc Alemany. El 2022, Palafolls no pot fer front a cap inversió que no arribi a través de subvencions d'administracions supramunicipals i això ha obligat a deixar aparcats projectes que havien esdevingut reivindicacions històriques i que el govern municipal havia posat en agenda per poder començar a desenvolupar aquest mandat.

Alemany es lamenta per no poder assumir inversions com la renovació del sostre d'un pavelló, l'obertura d'un local social al barri de Sant Genís o la remodelació del vial d'accés a aquest mateix barri: "Hem fet una gestió de mínims i tenim molt poca capacitat per atendre les necessitats de la població". A més de l'impacte de l'IBI de la C-32, Alemany recorda que les finances públiques també s'han vist minvades per l'anul·lació de l'impost de la plusvàlua o la gestió de la covid. En el cas de Palafolls, a més, a això s'hi afegeix el greu impacte del temporal Gloria a principis de mandat. Per al 2023, diu, caldrà tornar a "redefinir" prioritats: "No és més que la gestió de la misèria"

Comentaris (1)

Quim Fa 7 mesos
Que vagin fent a la N-2 que cuan tornin els peatges ,la N-2 es tornara un infern per els municipis

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive