El Maresme, en alerta per vent i pluges aquesta propera nit
El Maresme, en alerta per vent i pluges aquesta propera nit

El Maresme, en alerta per vent i xàfecs aquesta propera nit

Les últimes previsions allunyen la possibilitat d’un petit cicló mediterrani impactant a la costa del Maresme però caldrà seguir l’evolució detallada

El Maresme i la costa central de Catalunya estan en alerta meteorològica pel que pugui passar aquesta propera nit de dimarts a dimecres. La possibilitat apuntada per alguns models de predicció que s’originés un ‘medicane’ (un petit huracà mediterrani) sembla que va perdent possibilitats però es dona per segur que es pot produir un episodi de fortes pluges i ratxes de vents de gran importància. Els avisos estan activats per part del Servei Meteorològic de Catalunya.

El petit huracà mediterrani és un fenomen poc comú, però no extraordinari

Les prediccions meteorològiques que van més enllà de 24 hores vista en basen en models diferents que, és la cosa més normal del món, ahir no es posaven d’acord sobre l’abast del fenomen meteorològic que s’està covant a l’àmbit de les Illes Balears i al que se li preveu un moviment circular que contacti amb el litoral català la propera nit. En el decurs de la tarda i vespre de dilluns semblava que pujava fins a un 50% la possibilitat que es produís un ‘Medicane’ que és el nom amb els que es coneix un fenomen similar a un cicló, un petit huracà en un territori tan poc propici com és el Mediterrani. 

Models del que pot passar aquesta nit

El model Arome i la baixa que preveu

Què és un ‘medicane’?

El Medicane, que es produiria en cas que el solc situat entre les Balears i la costa catalana s’aprofundís abruptament, és un tipus de baixa es dona poc sovint, però no és pas insòlita a la Mediterrània. És una estructura amb semblances amb els ciclons tropicals tot i que amb una mida molt menor, vent no tan fort, pressió no tan baixa i curta durada.

Què passarà?

La gota freda es dona per segura, la concentració de pluja i vent serà important la propera nit i matinada

Les últimes previsions, més acurades, refreden la possibilitat que es reprodueixi aquest fenomen però mantenen la previsió de fortes ratxes de vent (que podrien estar per sobre dels 80 quilòmetres per hora) i acumulació de precipitació. Sembla que no hi haurà ‘medicane’ però la DANA o gota freda està consolidada. 

Assegura el Meteocat que “Pel que fa a la seva possible afectació a Catalunya, amb els mapes actuals es preveu precipitació que podria ser d’intensitat forta al litoral, el prelitoral i el nord-est, sobretot durant la nit de dimarts i matinada de dimecres. A més, de manera tangencial, hi podria haver ratxes de vent fortes sobre el mar prop de la costa i onatge alterat amb onades màximes entorn dels 2,5 metres”. 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive