Vista de la platja de Canet de Mar, una de les del Maresme. Foto. Joan Maria Arenaza / Consorci Costa de Barcelona-Maresme
Vista de la platja de Canet de Mar, una de les del Maresme. Foto. Joan Maria Arenaza / Consorci Costa de Barcelona-Maresme

Al Maresme cada cop hi fa més calor

Les estacions meteorològiques del Maresme detecten que la temperatura és cada cop més elevada, fruit del canvi climàtic

El Consell Comarcal del Maresme ha fet públiques dades que mostren que cada cop fa més calor a la comarca. Segons els anàlisis dels paràmetres recollits en els darrers 10 anys, hi ha un canvi de tendència en les temperatures, que van en augment. Quelcom motivat pel canvi climàtic i que té efectes importants en la climatologia del territori. 

Coindicint amb el Dia Mundial de la Meteorologia, el Consell Comarcal fa públiques les dades subminstrades per les estacions meteorològiques ubicades a les dues puntes de la comarca, una d'urbana, la de Tiana, i l'altra de forestal, la del Montnegre, aquesta darrera ubicada en el punt més elevat del Maresme. 

En ambdos casos es detecten les mateixes tendències ja apuntades en informes sobre el canvi climàtic a Catalunya: les temperatures mitjanes van pujant i aquest increment tèrmic afavoreix l’aparició de fenòmens meteorològics cada cop més severs, com s'ha pogut veure en els temporals que han afectat la comarca en els temps.

Montnegre Corredor

Vista del Parc Natural del Montnegre-Corredor

Durant els darrers sis anys s'han registrat temperatures rècord a les dues testacions. A la de Tiana hi ha hagut quatre  episodis de temperatures màximes absolutes superiors als 35 graus. Tres s’ha produït en els darrers 6 anys: 2015, 2018 i 2019. En aquest darrer es va assolir 39 graus, la màxima més alta registrada. A més, la temperatura mitjana anual va arribar al seu punt màxim el 2015 amb 15,9ºC. Des de llavors s’ha estabilitzat.

Pel que fa al Montnegre, també es detecta un increment de la intensitat de les entrades d'aire càlid: en sis ocasions durant els darrers sis anys s’ha superat la màxima absoluta de 32 graus arribant als 36,2 graus l’any 2019.A nivell de pluviometria, tant l’estació de Tiana com la del Montnegre reflecteixen que no hi ha una gran variació.

meteo6

Una estació meteorològica del Maresme

 

Meteomar, el servei de Meteorologia del Consell Comarcal del Maresme, està en actiu des de 1994. Durant aquests 27 anys ha estès pel territori una xarxa d’estacions automatitzades que registren la temperatura, la humitat, la pluja, la velocitat i direcció del vent, la radiació solar neta, la radiació ultraviolada i la pressió atmosfèrica. Actualment compta amb 16 estacions meteorològiques repartides per la comarca.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive