Espai Agrari Baixa Tordera
Espai Agrari Baixa Tordera

L'Espai Agrari de la Baixa Tordera ja és una realitat

Cinc municipis del Maresme i la Diputació impulsen la protecció del territori i la producció alimentària de proximitat amb el nou Espai Agrari

El Molí d'en Puigvert de Palafolls va acollir l'acte de presentació i constitució oficial de l'ens gestor de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera (EABT), un projecte mancomunat promogut per la Diputació de Barcelona i els cinc municipis de la zona que l'integren, Palafolls, Tordera, Santa Susanna, Malgrat de Mar i Blanes. L'objectiu de la nova entitat és protegir el sòl agrari d'aquest territori i garantir l'alimentació de proximitat d'una de les hortes més productives del país. L'alcalde de Palafolls, Francesc Alemany, ha destacat que més de 2.300 hectàrees de camps de conreu queden preservades dels "perills" de la urbanització, la construcció d'infraestructures i l'aforestació.

L'EABT concentra prop de la meitat de la superfície agrària de tota la comarca del Maresme. En total, més de 2.300 hectàrees de camps de conreus queden emparades amb la creació d'aquest espai agrari, que dedica un 70% de les seves terres a cultius de regadiu i un 30%, als de secà. L'horta es concentra, sobretot, a Palafolls, Blanes i Malgrat de Mar, mentre que Tordera destaca pels cereals i els farratges. Hi ha 46 explotacions ramaderes censades, agrupades principalment en els termes municipals de Tordera i Palafolls.

delta Tordera

delta Tordera

Explotacions petites i familiars

La majoria de les explotacions hortícoles del territori són petites i familiars, amb una dimensió d'entre 2 i 5 hectàrees. El 56% de les terres de conreu són de propietat il perfil de pagès de l'EABT és un home de poc més de 50 anys, amb estudis de formació secundària i sense relleu generacional. El 20% dels titulars de les explotacions agràries són dones i entre la mà d'obra directa i la indirecta el sector de l'horta dona feina a un miler de persones.

Des de la Diputació es remarca que d'acord amb les últimes dades de què es disposa, aquest espai de la baixa Tordera ha perdut el 52% de la superfície agrària des dels anys cinquanta del segle passat, concretament, 2.572 hectàrees, una àrea equivalent a 3.600 camps de futbol, amb una tendència que es vol aturar amb la creació de l'Espai Agrari. Actualment, només el 8% dels cultius de l'EABT es treballen de manera ecològica i la major part són cereals.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive