Efectes de l'eruga del Suro als boscos del Maresme, en una imatge de 2019. Foto: ACN
Efectes de l'eruga del Suro als boscos del Maresme, en una imatge de 2019. Foto: ACN

L'eruga del suro causa estralls als boscos del Maresme

Durant el 2020 3.800 hectàrees d'alzinars i suredes del Montnegre estaven afectades per l'eruga del suro, gairebé el triple que l'any anterior

L'eruga del suro està causant autèntics estralls als boscos del Maresme, entre l'any 2019 i el 2020 es va gairebé triplicar la presència d'aquesta plaga en els alzinars i suredes del parc natural del Montnegre, segons un estudi encarregat per la Diputació de Barcelona. A això s'hi sumen altres problemes com el tomicus i la sequera, i tot plegat està provocant un greu decaïment dels boscos del Maresme.

Segons aquest estudi realitzat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per encàrrec de la Diputació de Barcelona assenyala que durant el 2020 un total de 3.808 hectàrees d’alzinars i suredes del Montnegre van quedar defoliades en alguna mesura el 2020 per l’acció de l’eruga del suro (Lymantria dispar). El 2019, la superfície afectada va ser de 1.473 hectàrees, per tant, la defoliació ha augmentat en 2.335 hectàrees, un 158,52% més de superfície.

L'eruga del suro és un lepidòpter autòcton que pon els ous especialment a les alzines i alzines sureres, provocant la seva defoliació. Quelcom que s'està notant moltíssim als boscos del Maresme; l'estudi ha emprat 8 imatges preses pel satèl·lit europeu Sentinel 2 la primavera i l’estiu de l’any passat, que han permès detectar els canvis en la massa forestal durant el període d’afectació de l’eruga peluda, que se situa a la primavera-estiu. La cartografia elaborada per l’ICGC ha permès delimitar l’afectació, determinar que el grau d’afectació va ser igual de sever que el del 2019 i també veure l’evolució de la superfície afectada per l’eruga en dies successius.

foto 3524451

Una sureda exfoliada per l'acció de l'eruga del suro

Els resultats corroboren que les masses forestals afectades són especialment alzinars i suredes, com l’estudi del 2019, i que algunes zones semblen haver estat afectades per segona vegada. A més la defoliació va ser generalitzada, tot i que les tècniques de classificació espectrals han detectat petites variacions.

A tot plegat s'hi afegeixen la combinació de factors com la sequera, l’afectació d’un insecte perforador (Thomicus spp.) i l’existència de diversos fongs estava provocant una greu pèrdua de vigor de gran part de les pinedes del Maresme. Pins i alzines, els arbres majoritàries dels boscos de la comarca, es veuen atacats per plagues que van en creixement, i això comporta que els boscos de parcs naturals com el Montnegre estiguin en decadència. 

a4ddfd49 4394 4c43 b9fc b8dcb2d865a8

Mapa de l'afectació de l'eruga del suro

Decaïment dels boscos del Montnegre

L’ICGC ja havia realitzat un altre estudi per encàrrec de la Diputació de Barcelona l’any 2017 i 2018, en aquell cas centrat en el decaïment dels boscos del Maresme, també mitjançant la comparació d’imatges procedents del satèl·lit Sentinel-2, preses durant els mesos d’estiu i des del 2015.

Aquell estudi va permetre visualitzar i concloure que 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive