Un estudi realitzat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha xifrat en 1.500 les hectàrees de boscos del Montnegre, al Maresme, afectades per l'eruga del suro durant el 2019. L'ICGC va fer servir imatges del satèl·lit europeu Sentinel-2 entre els mesos de maig i juliol per, un cop processades i millorades amb correccions atmosfèriques i topogràfiques, detectar els canvis en la massa forestal durant el període de l'eruga peluda, espècie autòctona que pon els ous principalment en alzines i alzines sureres.
La cartografia elaborada per l’ICGC ha permès delimitar l’afectació i també veure l’evolució de la superfície afectada per l’eruga en dies successius. L’ICGC ja havia realitzat un altre estudi per encàrrec de la Diputació de Barcelona l’any 2017 i 2018, en aquell cas centrat en el decaïment dels boscos del Maresme, també mitjançant la comparació d’imatges procedents del satèl·lit Sentinel-2, preses durant els mesos d’estiu i des del 2015.
Aquell estudi va permetre visualitzar i concloure que la combinació de factors com la sequera, l’afectació d’un insecte perforador (Thomicus spp.) i l’existència de diversos fongs estava provocant una greu pèrdua de vigor de gran part de les pinedes del Maresme.
Els boscos maresmencs, en perill
Cal tenir present que, més enllà dels alzinars, l'altre arbre més típic del Maresme, els pins, també corren perill. El tomicus, escarbat autòcton, s’ha convertit en una plaga que està matant els pins a milers perquè aquests són molt més dèbils. Les sequeres i temperatures més elevades provocades pel canvi climàtic, que està fent disminuir la quantitat de pluja
Comentaris