La mobilitat al territori, clau per al Consell Comarcal
La mobilitat al territori, clau per al Consell Comarcal

Enfortir la comarca per fer front als reptes del futur

Anuari 2021: El Consell Comarcal del Maresme ha centrat els seus esforços enguany en la mobilitat, la sostenibilitat, l’economia i la igualtat

Combatre l’emergència climàtica, donar suport a l’economia del territori, plantejar la mobilitat del futur i fer front a les desigualtats han estat les quatre grans prioritats del Consell Comarcal durant aquest any 2021, on els reptes del Maresme s’han vist multiplicats de nou per la pandèmia. L’objectiu: enfortir la comarca per fer front als reptes del futur.

Emergència climàtica
El Maresme és una comarca especialment vulnerable als efectes del canvi climàtic. Davant d’això, el Consell Comarcal ha establert aquest 2021 un full de ruta per acomplir els objectius 2030 de la Unió Europea, per corregir qüestions com el fet que el 70% de l’energia consumida al Maresme és d’origen fòssil. El primer pas será la constitució de la Mesa Territorial d’Adaptació al Canvi Climàtic, amb assessorament per part d’experts, i un Observatori de seguiment.

La mobilitat del futur
L’alliberament dels peatges de la C-32 ha obert un nou panorama per a la mobilitat al Maresme. El Consell Comarcal ha recollit totes les peticions dels ajuntaments i entitats del territori per coordinar una acció conjunta en aquest àmbit, en especial pel que fa al futur de l’N-II, que ha de deixar de ser l’alternativa gratuïta de l’autopista per convertir-se en una via cívica, integrada als municipis, que ja no sigui mai més una barrera amb el mar.

Dinamització econòmica
L’economia del Maresme s’està recuperant després de l’impacte de la Covid però queda camí per recórrer. El Consell Comarcal ha treballat un Pla de reactivació que  es desplegarà durant el 2022, per preparar la comarca per als reptes de present i futur immediat. A més, s’han impulsat iniciatives com els plans de suport a la microempresa i a l’emprenedoria, en especial la femenina, o el programa SOS Mentoring.

Lluita contra les desigualtats
5 milions d’euros en ajuts al lloguer, 91.495 hores d’atenció domiciliària a persones amb dependència, 7 milions d’euros en beques de menjador... són algunes de les xifres
que resumeixen la tasca realitzada pel Consell Comarcal en suport als col·lectius més vulnerables. També destaquen les accions en favor de la igualtat, com l’elaboració del
Pla Comarcal LGTBI i de lluita contra les violències masclistes. 

Projectes per al 2022

  • Impuls de l’oficina de gestió dels fons Next Generation i de recerca de subvencions a projectes maresmencs
  • Nou ens de gestió del Parc d’habitatges públic
  • Creació de l’Oficina de contractació pública per donar servei als ajuntaments del Maresme
  • Ampliació de la Borsa comarcal de personal amb el projecte pilot de selecció conjunta d’agents de policia local al Maresme 
  • Prova pilot de reutilització d’aigua regenerada a la depuradora de Mataró

“Hem guanyat la batalla als peatges, però encara no la guerra de la mobilitat”

Entrevista amb el president del Consell Comarcal, Damià del Clot, per valorar els reptes de futur a la comarca

consell comercal Damia del Clot alcalde de Vilassar

Damià del Clot

La lluita contra el canvi climàtic és una prioritat al Maresme.
Sempre que hi ha un episodi vinculat al canvi climàtic, per exemple el temporal Glòria, ens acaba afectant al Maresme. Hem de treballar per millorar les infraestructures que tenim i dissenyar-ne de noves que s’adaptin al futur que ens espera. Parlem de la pacificació de l’N-II, que ha de permetre potenciar l’ús de la bicicleta amb carrils específics i també del transport públic, com ara el bus a demanda, per connectar a través d’ella els municipis de la comarca. Hem de mitigar el nombre de desplaçaments intracomarcals en vehicle privat.

Els reptes en matèria de mobilitat són múltiples, com els abordeu?
Vam guanyar la batalla de l’alliberament dels peatges de la C-32, però la guerra de la mobilitat no l’hem vençuda encara. Cal millorar la connectivitat amb l’autopista perquè s’hi pugui accedir en bones condicions, sense cues, i també recuperar un espai emblemàtic de la comarca com és el litoral. Cal una carretera pacificada, integrada en els municipis, amb voreres ampliades que sigui un eix d’activitats ciutadanes, amb un carril bici que uneixi ciutats i pobles avui amb problemes de connexió malgrat ser colindants. També hem de parlar del futur del traçat ferroviari, de la connectivitat intracomarcal amb Mataró o del transport públic amb Barcelona i Girona. 

El Maresme té un greu problema d’accés a l’habitatge. Què hem de fer?
En pocs mesos posarem en marxa un ens per gestionar el parc d’habitatges públics, ja que la Covid ens ha demostrat encara més que tenim mancances en aquest àmbit i que és imprescindible disposar de llars d’emergència a nivell comarcal, per fer front a situacions com ara el sensellarisme. 

Quins altres reptes teniu per davant?
Volem apostar per les tecnologies de la informació de cara a simplificar tot el que és la tramitació burocràtica amb les diferents administracions i facilitar la vida als ciutadans. També mantenim com a eix principal el servei a les persones en situació vulnerable amb apostes com l’augment de beques menjadors; i volem ser una comarca pionera en matèria de seguretat creant una borsa d’agents de policia local.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive