-
-

J. V./ACN

El Port de Mataró s’implica per primer cop en la regeneració de platges

Els treballs, que es faran a Cabrera, Vilassar, Premià i Montgat, costen 2,2 milions finançats pel Ministeri, la Generalitat i el Consorci portuari

Els treballs per regenerar les platges del Baix Maresme han començat aquest dijous, dia 8, a Cabrera de Mar i s’allargaran durant tot el mes de juliol i fins a principis d’agost. A banda de Cabrera, les platges de Vilassar de Mar, Premià de Mar i Montgat també es beneficiaran d’aquests treballs finançant conjuntament pel Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí i per la Generalitat de Catalunya. Per primera vegada, a més, el Port de Mataró contribueix amb 400.000 euros, que se sumen als 500.000 que aporta el departament de Política Territorial i Obres Públiques i al 1.345.000 euros (un 60% del total) que provenen del Ministeri. En total, es destinaran 2.245.000 euros a la regeneració de platges, la cinquena que es porta a terme a la comarca i amb la qual es vol garantir la presència de sorra al litoral maresmenc, després que els temporals del passat mes de març malmetés les platges de Cabrera, Vilassar de Mar, Premià de Mar i Montgat.

El Ministeri ha aconseguit per primera vegada la complicitat de la Generalitat i del Consorci del Port de Mataró per garantir la sorra a les platges del baix Maresme. Des de la construcció d’aquesta infraestructura, mai s’havia complert la clàusula del contracte de concessió que l’obliga a fer-se càrrec dels treballs de transvasament de la sorra que s’acumula a llevant del port cap a les platges de ponent. L’aportació del Port de Mataró, de 400.000 euros es destinarà, doncs, a la regeneració de la platja de Cabrera de Mar, afectada precisament per la presència d’aquesta infraestructura portuària. A Cabrera s’hi abocaran un total de 120.000 m3 de sorra.

La draga que s’encarrega d’extreure la sorra i abocar-la a les platges ha començat a treballar a les costes de Cabrera. El vaixell, carregat de sorra extreta de manera controlada d'una zona davant la costa de Premià de Mar, ha començat a abocar els primers metres cúbics de sorra, fins a 120.000 m³. Posteriorment la draga recorrerà les costes de Vilassar de Mar i a Montgat, on s’abocaran 100.000 m3 de sorra, mentre que 50.000 m3 aniran a la platja de Premià de Mar.

D’altra banda, el Ministeri també ha anunciat que invertirà 500.000 euros addicionals per al reforç i defensa d’una part de l’escullera que protegeix el passeig de la platja de Montgat, així com una de les rampes d’accés a la platja que va quedar destrossada pel temporal.

Recel entre els alcaldes
Els alcaldes dels municipis afectats veuen amb recel aquesta actuació, que es ve repetint de manera pràcticament anual des de l'any 2006, amb una important inversió pública. Per l'alcalde de Cabrera, Joan Vilà, és una despesa “inútil” de diners perquè no hi ha cap actuació paral·lela per garantir que la sorra suportarà un nou temporal. Per això, reclama diàleg entre les administracions de l'Estat i la Generalitat per elaborar un projecte que garanteixi l''estabilitat' de les platges al llarg dels anys. En aquest sentit, Vilà sempre ha defensat la construcció d'espigons submarins, però el Ministeri de Medi Ambient ho descarta. Alguns sectors ecologistes i pescadors d ela comarca també han reclamant aquesta alternativa, ja que consideren que l'extracció de sorra del fons marí malmet em medi i que significa només una solució puntual per al problema. El ministeri, en canvi, es basa en un informe de la Comissió Europea per defensar l’ús de la draga. Segons aquest informe, titulat Erosion, el transvasament de sorra és “l’opció més adequada i sostenible” per aplicar al Maresme, tant pel seu cost econòmic com “per la poca afectació al medi”.

Des del Ministeri asseguren que la forta inversió que es fa a les platges seria menor si cada any els ports haguessin complert amb el compromís de traspassar la sorra de llevant a ponent. També argumenten que l'actuació segueix les directives d'un informe de la Comissió Europea. Segons aquest estudi, la draga és l'opció 'més adequada i sostenible' per aplicar al Maresme, 'pel cost econòmic i la poca afectació al medi'.






Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive