El Consell Comarcal del Maresme ha presentat aquest dimecres, dia 4, una guia turística sobre la comarca amb l’objectiu de “donar més impuls” al turisme. Malgrat aquestes paraules del president del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, Josep Maria Juhé, la guia s’ha editat només en català. Això es deu, segons el president, a que aquesta guia és “un primer pas” de cara a adaptar-la a altres idiomes en un futur. La idea és repartir els 5.000 exemplars en els ajuntaments de la comarca i en oficines de turisme. També en fires, han afegit. Però en la darrera, celebrada a França, la guia no va ser-hi present. “Vam portar publicacions que tenen a l’alt Maresme i que estan en altres idiomes”, ha sorprès Juhé. De cara a la propera Fira, l’ITB de Berlín, sí hi serà present: “així podrem mostrar-la a agències de la comarca que estiguin a la fira”.
La guia es tracta d’una publicació de 160 pàgines que presenta la comarca a partir de 7 propostes monogràfiques: les terres del vi, les flors com a paisatge, les rutes del modernisme, les aigües termals de qualitat, el paisatge poètic i el turisme tot l'any. Completa el volum un directori d'hotels, turisme rural i restaurants de la zona.
El periodista encarregat de realitzar la guia, Jordi Basart, ha explicat que s’havia dividit la comarca per criteris territorials, fet que ha provocat diverses controvèrsies. A l’apartat ‘Rutes modernistes’ no es menciona Canet de Mar, i sí altres vil·les com Canyamars o Dosrius. De les quals se li destaquen les esglésies respectives, d’estil gòtic i no modernista. Basart s’ha justificat explicant que els títols dels capítols “no es poden agafar al peu de la lletra”. La cita sobre les bondats modernistes de Canet es troben a l’apartat ‘Paisatge poètic’. Les pàgines de 'Turisme tot l'any' són compartides per municipis genuïnament turístics com Calella i d'altres de més industrials com Palafolls. A la secció 'Aigües termals de qualitat', on és clara la presència de Caldes d'Estrac, s'hi ha afegit també Sant Andreu de Llavaneres i Sant Vicenç de Montalt. Aquests són alguns dels desajustos de la guia, que se sumen a algun error de teclat i d’informació, com el que assenyala que Puig i Cadafalch va reformar el Saló de Sessions de l’Ajuntament de Mataró el 1983.
Basart ha explicat que com a resident al Maresme ha estat “una feina maca i divertida”. El periodista ha assegurat que s’ha “mirat amb lupa i amb les indicacions oportunes” el plantejament del text. Tot i la no menció d’algunes activitats de lleure com per exemple el Festival Shakespeare. El periodista ja ha matisat que davant la manca d’informació sobre alguna activitat o reclamació concreta, acceptarà “suggeriments per a properes revisions”. Basart ha definit la guia com un llibre “interessant per promocionar la comarca”, i ha demanat que no es quedi “en els ajuntaments” i que “arribi a la gent que ens visita”. La guia ha costat 25.000 euros, finançada al 100% per l'empresa Acesa.
Restaurants ja tancats i dotze hotels de Santa Susanna
A la sortida de la presentació, en la que hi havia diferents representants de les oficines de turisme de vil"les de la comarca, alguns dels assistents han mostrat el seu malestar pels criteris escollits a l’hora d’orquestrar la guia. La representant de l’Oficina de Turisme de Malgrat de Mar s’ha preguntat com podia ser que hi haguessin “dotze hotels de Santa Susanna” i ha destacat el fet que “s’hagin mencionat restaurants de Malgrat de Mar que es troben tancats des de fa temps”. “Diuen que ha de ser una guia mare per a propers textos, però s’assembla més a una guia de sogre”, ha etzibat.
-
Comentaris