La reducció de la mobilitat durant la crisi del coronavirus hauria de tenir continuïtat amb el teletreball. Foto: R.Gallofré
La reducció de la mobilitat durant la crisi del coronavirus hauria de tenir continuïtat amb el teletreball. Foto: R.Gallofré

ccmaresme / capgros.com

La crisi del coronavirus redueix les emissions de CO2 un 30% al Maresme

Les principals causes d’aquest descens són la dràstica reducció de la mobilitat terrestre, la reducció del consum d’energia elèctrica i la reducció del consum en general

La contaminació al Maresme s’ha vist reduïda de forma molt significativa des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma. A la comarca marinera, els càlculs apunten que la reducció de les emissions de CO2 ha estat del 30% en les darreres setmanes segons un article del tècnic en canvi climàtic del Consell Comarcal del Maresme, Jordi Bonet, publicat al web ccmaresme.cat.

Bonet assenyala en el seu article com a principals causes d’aquest descens, la dràstica reducció de la mobilitat terrestre, la reducció del consum d’energia elèctrica i la reducció del consum en general. A aquestes tres cal sumar-hi les emissions dels avions que també ha baixat molt degut a la important reducció de la mobilitat aèria.

Anant per punts, Bonet calcula que la reducció dràstica de la mobilitat terrestre suposarà una disminució d’un 21% de les emissions, comptant que la reducció de la mobilitat durarà 4 mesos aproximadament (2 mesos de confinament + 2 mesos de recuperació progressiva).

Pel que fa a la reducció d’energia elèctrica, es calcula que al mes de març el consum repecte al mateix mes del 2019 ha baixat un 9%. Així mateix, la producció amb energies renovables s’ha incrementat (eòlica i fotovoltaica principalment) respecte a l’any anterior. La traducció de tot això és una rebaixa de les emissions de CO2 del 30% respecte al març de 2019 en l’àmbit de la producció d’energia elèctrica. Si a Catalunya la producció d’energia suposa un 15% de les emissions, la reducció de les emissions serà del voltant del 5% en aquest període.

En referència al consum, si bé el comerç electrònic s’ha incrementat durant el confinament, el consum en general ha disminuït, principalment per la incertesa i la falta d’ingressos de moltes famílies on algun dels membres o tots s’han vist obligats de aturar la seva activitat. Això implica una reducció "de facto" de les emissions de CO2 en l'àmbit local i a nivell global difícilment calculable fins que no se sàpiga quan duraran les conseqüències de la crisi de confiança que esdevindrà desprès que aconseguim controlar la pandèmia. Tanmateix, es pot estimar una reducció de les emissions en aquest àmbit d’entre l’1 i el 3%.

Finalment, cal destacar que una de les activitats més contaminants que es duen a terme i que moltes persones desconeixen és agafar un avió. Ara, els vols s’han reduit en un 90% a Espanya i un 55% a tot el món. I són viatges que no es recuperaran i, per tant, són emissions netes que no s’abocaran a l’atmosfera. Es podria estar parlant d’entre un 2 i un 3% més de reducció a nivell global.

Un descens insuficient pel medi ambient

Tanmateix, l'Organització Mundial de Meteorologia apunta que aquest descens de les emissions és puntual i que tindrà una escassa influència sobre el clima atès que el sistema econòmic no ha canviat i per tant, quan superem la crisi, tot continuarà funcionant de la mateixa manera. I no només això, ja que ens podem trobar en un escenari pitjor per al clima perquè la recessió econòmica derivada de la Covid-19 centrarà tots els esforços dels governs per superar-la, abocant diners que en un altre escenari s’haguessin destinat a mitigar el Canvi Climàtic i adaptar-nos a les conseqüències.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive