El nombre de cavalls comissats als seus propietaris perquè no els cuiden s’ha doblat en els últims anys. Fins al 2020 se’n comissaven una dotzena, de mitjana, i a partir de 2021 la xifra ha anat en augment fins als 25 actuals. La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, explica que es tracta de “casos extrems” que abans d’arribar al comís s’intenten reconduir: “Hi ha moltes alternatives, però el que no es pot permetre és que arribin a determinats estats de desnutrició”. Ara Acció Climàtica ha posat en marxa un centre de recuperació de cavalls, situat al terme municipal de Canet de Mar, al Maresme, per traslladar-hi aquests animals i estructurar un millor circuit d’acollida. Fins ara aquests procediments es resolien de manera individualitzada en funció de cada cas.
“Un dels problemes que teniem era on els portavem”, explica Guillaumes, que assegura que amb la centralització del servei es guanya en eficiència. L’objectiu a futur, diu, és buscar una nova llar per a aquests cavalls, després d’una estada de sis mesos al nou centre de recuperació, ubicat a l’entorn metropolità.
El centre s’encarrega de proporcionar el transport, custòdia, alimentació i assistència veterinària durant aquest període i, a partir de llavors, es cercaran persones que els adoptin. Són cavalls que arriben en una situació en la que “la seva vida està en perill”, explica Rosa Llistart, responsable del centre.
El nou centre oferirà aquest servei durant els pròxims dos anys amb un pressupost de prop de 100.000 euros anuals, que permetrà atendre una trentena de cavalls, que és la previsió amb la que treballa el Departament per al 2024, d’acord amb la tendència a l’alça d’aquest tipus de situacions.
En els darrers sis anys (2018-2023) s’han comissat un total de 87 cavalls i, en la majoria de casos, es tracta de propietaris que no poden alimentar els animals de manera correcta. La mitjana anual els primers anys era d’una dotzena d’exemplars anuals, mentre que actualment està sobre els 25.
En les inspeccions que fa el Departament es troben, majoritàriament, cavalls mal nodrits o malalts, que no reben l’atenció veterinària necessària. Abans d’arribar a comís, però, la Generalitat intenta que els propietaris puguin corregir la situació o bé posin els cavalls a disposició d’entitats de protecció animal o altres pacticulars que els puguin cuidar.
Esgotada la via negociadora, és quan s’intervé i se’ls pren l’animal per garantir-los una nova vida digna. “En alguns casos hi influeixen factors socials”, apunta Guillaumes. Les sancions a les persones que tenen els cavalls en aquest estat, en base a la llei de benestar animal, van dels 600 a més dels 6.000 euros, en funció de la gravetat de cada cas.
Més inspeccions i una nova Llei
Amb la posada en marxa del nou centre d’acollida i recuperació es dona una empara “especial” als cavalls, ja que la Llei de protecció dels animals només contempla gossos, gats i fures, que compten amb el servei públic de les tradicionals gosseres. En aquest sentit, el Govern té previst actualitzar la legislació per regular també la situació dels èquids, però de moment s’actua amb aquest servei “de forma proactiva perquè no quedin desemparats”.
D’altra banda, davant l’augment de casos de cavalls abandonats, el Departament reforçarà també els controls de benestar animal a les explotacions equines i incrementarà les visites a les hípiques a través dels Agents Rurals. En aquest context també s’ha editat un fulletó adreçat a les explotacions d’èquids i una guia per al bon funcionament dels tres tombs amb l’objectiu de garantir les millors condicions de benestar animal en tots els àmbits.
Finalment, el Departament també preveu impulsar la modificació del decret de certàmens ramaders per incloure-hi aspectes de benestar animal i control veterinari en esdeveniments amb èquids.
Comentaris (3)