Un altre curs igual a l'escola d'Òrrius: 19 anys en barracons
Un altre curs igual a l'escola d'Òrrius: 19 anys en barracons

Un altre curs igual a l'escola d'Òrrius: 19 anys en barracons

La comunitat educativa de l’Escola Francesc Macià clama al cel per l’incompliment sistemàtic de la promesa de construir-hi l’escola nova per part de la Generalitat

VLM Capgros 1350x366 0322
 

L’inici del curs 2022-23 a Òrrius ha estat pràcticament calcat als de les dues darreres dècades. El poble més petit del Maresme viu com un greuge i un oblit que ja porti 19 anys amb la seva escola Francesc Macià en barracons. 19 anys, que es diu aviat. El curs ha començat amb protesta perquè més enllà de bones paraules, segueix sense haver-hi compromís per la construcció de la nova escola.

100 alumnes formen part de l’escola Francesc Macià. Alumnes que a més d’iniciar un nou any en barracons també han vist com s’ha perdut una mestra respecte la plantilla del curs anterior i s’ha perdut el servei de l’etapa 0-1. Són moltes gotes que van omplint el got. Al costat d’aquestes deficiències, novetats positives com la inclusió de l’escola bressol a l’escola rural amb la gratuïtat de P-2 semblen poc rèdit. 

L’Associació de Famílies d’Infants del centre reclama al Director de Serveis Territorials del Departament d'Educació del Maresme la recuperació de la mestra i que tiri endavant la construcció de l'escola, ubicada actualment en unes instal·lacions precàries. Per aquesta raó ha convocat aquest matí a totes les famílies a fer una plantada reivindicativa a l'entrada de l'escola, per mostrar a tota la comunitat que no es comença el curs amb normalitat.

La dificultat d’una escola rural

Idoia Lekuona, membre de l'AFI, ha declarat: "Després que tres directors territorials no hagin estat capaços de tirar endavant amb el compromís polític de construir l'escola nova, ha arribat el moment de fer saber a la gent que aquest curs, a Òrrius, no el comencem amb normalitat. Fa 19 anys que estem en barracons, som un dels centres més precaris a nivell d'instal·lacions de tota la comarca. Generar oportunitats al mon rural es demostra amb fets concrets, no retallant el nombre de mestres. Les escoles rurals no podem ser tractades amb ràtios i recursos com un centre educatiu d'una ciutat. L'equilibri entre riscos i oportunitats d'una escola rural és molt fràgil i qualsevol canvi té un impacte molt més estructural al funcionament general del centre".

El passat 13 de juliol el Govern de la Generalitat va presentar el Pla d'integració de l'etapa inicial a l'escola rural amb el qual s'impulsa la creació i integració d'escoles bressol rurals per al curs 2022-23. És el cas de l'Escola Bressol Les Orenetes d'Òrrius, que a partir d'aquest curs, forma part de l'Escola Francesc Macià, una de les dues escoles rurals de la comarca del Maresme. Aquest pla té com a objectiu ajudar els petits ajuntaments de localitats de menys de 2500 habitants a suportar el cost d'un servei essencial com és l'educació de la petita infància per mantenir els pobles vius i lluitar contra el seu despoblament alhora que facilita la igualtat d'oportunitats educatives en l'àmbit rural. És en aquest sentit que l'AFI no vol "que els nostres fills perdin oportunitats educatives, l'aposta per viure en un poble té beneficis, però també ens perjudica, volem ser uns aliats en l'equilibri territorial i en la lluita contra el despoblament rural, per això ens cal que l'escola sigui la gran aposta estratègica del poble".

La cronologia de l’escola Francesc Macià

  • L’escola del poble es va construir el 1984, amb l'augment d’habitants del poble, s’han anat posant barracons com a solució provisional. El primer el 2004.
  • L’any 2016, va néixer una comissió a l’Afi amb la finalitat d'impulsar la construcció d’una escola nova pel poble. Juntament amb l'ajuntament i l’escola, es va crear un grup de treball en aquesta línia. Des de llavors s’ha treballat conjuntament.
  • El març del 2019, visita l'escola el llavors Conseller d’Educació Sr Bargalló, icomunica que, amb l’aprovació dels nous pressupostos, se’ls tindrà en compre. 
  • L’abril del 2021, en reunió amb el Sr. Mansó, director dels Serveis Territorials del Departament d’ensenyament i la Cap d'Àrea per la Planificació Escolar, la Sra Lopez, es refermen aquest compromís i afegeixen que ens inclourien en els  següents pressupostos.
  • El 25 de març del 2022, el centre la visita de l’actual  director dels Serveis Territorials del Departament d’ensenyament, Simó López que comunica que no serà possible complir el compromís adquirit i ens emplacen a l’any vinent.
  •  La situació de les infraestructures de l'escola cada cop és més insuficient, pel nombre d’infants, i per la precarietat de les instal.lacions provisionals, algunes amb 19 anys. Aquestes mancances estan afectant de manera directa al normal desenvolupament de les activitats pedagògiques d’una escola.

 

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive