'Mad Max', la recordada saga de pel·lícules post apocalíptiques de George Miller, torna a estar d'actualitat. 30 anys després de la seva última estrena, aquest divendres arriba als cinemes una nova entrega, gravada en 3D i com una preqüela d'aquells mítics films dels anys 80. 'Mad Max: Furia en la carretera' és la primera part d'una trilogia que ja no compta amb Mel Gibson però sí amb Charlize Theron com a reclam. Les estrenes cinematogràfiques inclouen, entre altres, dos documentals amb segell estatal, com són la cinta 'De Echevarría a Etxeberria' (Ander Iiriarte), sobre la violència a Euskadi vista des d'Oiartzun, i 'No todo es vigilia' (Hermes Paralluelo), una història d'amor a la tercera edat.
El mateix director de les tres entregues de Mad Max dels anys 80, George Miller, s'ha tornat a posar darrere la càmera per filmar una nova trilogia, trenta anys després i amb un fil argumental que se situa temporalment abans d'aquelles tres pel·lícules. La primera d'aquestes tres preqüeles ha estat filmada amb tecnologia 3D, i està protagonitzada per Tom Hardy, Nicholas Hoult, Charlize Theron.
L'argument presenta Mad Max, un patruller de policia en un món futur i preapocalíptic on regna el caos. Malgrat voler fer la seva, Max acaba formant part d'un grup que fuig a través del desert i que lidera una emperatriu d'elit anomenada Furiosa (Charlize Theron). Escapen d'una ciutadella tiranitzada per Immortan Joe, al qual han furtat quelcom insubstituïble. Contrariat, Joe mobilitza totes les seves bandes i persegueixen els protagonistes, lliurant una 'Guerra de la carretera'.
Documentals punyents
Aquesta setmana arriben als cinemes dos documentals gravats i produïts a l'estat espanyol de temàtiques ben diferents, però totes dues punyents. D'una banda, s'estrena 'De Echevarria a Etxeberria', que recull la crònica d'un poble que ha conviscut amb la violència (Oiartzun) al País Basc, amb la mirada posada en el món de l'esquerra abertzale. El director, Ander Iriarte, fa emergir totes les "diverses formes" de violència viscudes al poble: la d'ETA, la policial, la política, la de l'EsTat, la psicològica i la física.
D'altra banda, s'estrena el documental 'No todo es vigilia', d'Hermes Paraguello. La pel·lícula aborda la història d'amor d'un matrimoni de la tercera edat, format per Antonio i Felisa. La parella porta més de 60 anys convivint, i ara el seu fràgil estat de salut els impedeix cuidar-se mútuament. La cinta aborda parla de l'amor i del patiment de la parella davant l'amenaça d'haver d'anar a viure a una residència, de la pèrdua d'independència, de la proximitat de la mort i la por a la soledat.
I encara des d'Espanya arriba una tercera estrena, en aquest cas una cinta de ficció protagonitzada per Víctor Clavijo. 'Sicarivs: La noche y el silencio" és un thriller protagonitzat per un sicari. L'assassí a sou rep l'encàrrec de matar una dona però finalment no executa l'ordre. Per evitar represàlies en una feina en què qui no compleix paga amb la mort, el protagonista intenta desesperadament matar aquells que l'han contractat.
Dos altres thrillers s'estrenen als cinemes divendres. Un és la canadenca 'Cutivos', amb Atom Egoyan, David Fraser. Vuit anys després de la desaparició de Cassandra, alguns indicis semblen indicar que encara està viva. Els seus pares i els policies encarregats del cas intentaran descobrir el misteri de la seva desaparició abans que sigui massa tard.
El segon és 'La deuda', una producció americana, peruana i espanyola que compta amb la participació de Carlos Bardem. La trama se situa al Perú i arrenca amb els plans conjunts d'un home de negocis nord americà i un vell amic peruà per tancar un gran tracte econòmic. El pla és explotar un antic deute del govern peruà amb els ciutadans, però aquest no el podrà satisfer perquè ha de fer front al precari estat del sistema de salut del país. Per aconseguir el seu objectiu els dos homes pretenen treure profit del poble de Pampacancha, que considera la terra el seu bé més preuat.
-
Comentaris