Manuel Cusachs

Les Diableses “encenen” Isla Cristina

Mataró ha estat present a les “Fiestas del Rosario” a Isla Cristina (Huelva) amb la presència de tres regidors, un conferenciant, Les Diablesses i els Tabalers. L'alcalde Joan Antoni Baron hi anà el dimarts dia 6 per participar en un acte institucional.

El dissabte dia 3 Les Diablesses i els Tabalers, a la nit, van actuar des del Teatre Municipal Horacio Noguera fins la plaça de Las Flores. A mesura que anaven fent el recorregut el públic augmentava fascinat davant d'un espectacle de llum, foc, petards i timbals, que no havien vist mai. Entre sorpresos i admirats el nombrós públic format per persones de totes les edats: grans, joves i mainada, premià amb forts aplaudiments l'actuació vibrant i entusiasta que acabà amb la cantada i escenificació de la popular peça santera “...I quinze!”.Podem afirmar que Les Diablesses van ·incendiar” les festes d'Isla Cristina.

El mateix dia s'inaugurà una exposició, d'unes trenta fotografies, de les Festes de les Santes a la casa senyorial Patio San Francisco, centre d'informació i de cultura.. Tot seguit tindria lloc una conferència titulada “Reencuentro entre Mataró e Isla Cristina, hace medio siglo” per Manuel Cusachs i que tractà de la figura de l' historiador mataroní Josep M. Colomer i Panadero el qual l'any 1963 es desplaçà personalment a Isla Cristina i va posar en contacte als periòdics “La Higuerita”, d'Isla Cristina i el “Mataró”, de la nostra ciutat, i també als dos ajuntaments iniciant-se així un retrobament que, amb alts i baixos, s'ha anat mantenint fins al dia d'avui.

A la tarda del mateix dissabte vam visitar l'Ajuntament on s'hi guarda la imatge de la Verge de Montserrat que, l'any 1969, l'Associació Coral La Walkyiria hi va portar en la que seria primera visita col·lectiva (eren en total 45 persones) que es va fer des de Mataró per conèixer la població germana d'Isla Cristina. També es conserva el pergamí que deia “A Isla Cristina. Del primer grupo mataronés, en recuerdo de su visita del 1º de agosto de 1969. Agrupación Coral La Walkyria” Gràcies al mateix es deixava escrit que aquella era la primera visita d'un nombrós grup de mataronins ansiosos de conèixer aquella bonica població del sud d'Andalusia.

La relació o presència mataronina amb Isla Cristina es remunta l'any 1757 quan el mataroní Josep Faneca s'hi estableix amb la seva família, per compte de les empreses de pescadors que hi anaven a pescar sardines, a fi de vigilar els estris. I hi fa un pou per abastir-se d'aigua dolça, al costat d'una figuera al redós de la qual s'erigeix el nucli urbà d'una població que inicialment es diria “La Figuereta”, per castellanitzar-se després “La Higuerta” i posteriorment es diria Isla Cristina. Tant el pou com la figuera formen part de l'escut de la població. A més de Josep Faneca altres mataronins i catalans s'hi establiren allí dedicant-se a la pesca de la sardina i la seva conservació amb la salaó (“salazón”) activitat que avui dia encara perdura.

És de desitjar que el contacte entre les dues poblacions germanes es mantingui a diversos nivells: l'institucional i també a nivell d'entitats, de personalitats i d'historiadors.


Foto: Laia Gelonch.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive