Fins a tres bisos va regalar el músic Jordi Savall al públic mataroní que dijous dia 30 va omplir el teatre Monumental, en el que va ser el concert estel·lar de la 25 edició de la Setmana de Música Antiga. Savall va oferir un programa de peces per a viola de gamba de l'època de Marin Marais acompanyat únicament pel músic Xavier Díaz-Latorre, que va alternar la tiorba amb la guitarra.
El concert, que es va allargar dues hores, es va dividir en dues parts: en la primera els músics van interpretar temes de Marais i altres compositors francesos mentre que en la segona part es van centrar en obres angleses i espanyoles. Malgrat que el Teatre Monumental es va mostrar com un espai poc indicat, per la seva mala sonoritat, per un concert d'aquestes característiques, el públic va poder gaudir de la viola de gamba en solitari en dues ocasions, en les quals Savall va interpretar obres de Saint-Colombe i Bach, per una banda, i Alfonso Ferrabosco, Thomas Ford i John Playford, per altra.
Díaz-Latorre tambe va tenir el seu moment de lluiment quan va interpretar una peça de Robert de Visée amb la tiorba i una altra obra de Gaspar Sanz a la guitarra. Els dos músics van interpretar en conjunt les peces de Marin Marais incloses al programa.
Un mocador per la tos
L'anècdota del concert la va provocar l'inoportú atac de tos d'un espectador que va entorpir l'audició de la primera peça de Savall en solitari. Minuts més tard el músic, amb gran ironia i elegància, va comentar: hi ha un truc per quan és té tos, posar-se un mocador a la boca. Així es disminueixen els decibels. El seu comentari va arrencar un aplaudiment espontani del públic.
Per interpretar l'obra Coranto, d'Alfonso Ferrabosco, que encetava la segona part del concert, Savall va explicar que havia hagut de modificar l'afinació de la viola de gamba a la manera com es feia antigament. D'aquesta manera el músic igualadí va fer gala de la seva capacitat pedagògica i també va exemplificar la importància de la interpretació de la música antiga amb criteris històrics. En aquest sentit, Savall va explicar que la viola de gamba que toca és un instrument construit a Londres l'any 1697.
El programa oficial es va tancar amb la coneguda peça "Folies d'Espagne", d'Antonio Martín i Coll. Però la llarga ovació que els mataronins van dedicar a Savall i Díaz-Latorre van tenir com a recompensa tres bisos: el primer va consistir en unes variacions per viola de gamba i guitarra de l'obra de Gaspar Sanz que abans s'havia pogut sentir interpretada amb guitarra. El segon va ser una versió improvisada d'un antic tema tradicional de la Bretanya francesa que, segons va explicar Savall, encara es continua interpretant avui en dia com a tema religiós o com a cançó de bressol. Per últim, una peça breu de Marin Marais va cloure definitivament el concert.
Jordi Savall i Xavier Díaz-Latorre
Comentaris