Susanna García i Carlos Mena
Susanna García i Carlos Mena

V. B.

La temporada de música del Foment presenta 28 concerts en tres cicles

Carlos Mena és una de les grans estrelles de les propostes de 2009, que inclouen música clàssica, contemporània, jazz, cambra i sarsuela

La temporada de música 2009 del Foment Mataroní arrenca el proper 17 de gener i presenta un total de 28 concerts durant tot l’any, repartits en tres cicles dedicats a la música simfònica, els recitals de cambra i la sarsuela. Una xifra d’actuacions lleugerament inferiors a la de l’any passat, però que aconsegueix presentar noms més atractius, com ara el del contratenor basc Carlos Mena, l’Esbart Sant Martí i el seu muntatge ReVOLTA, el pianista José Enrique Bagaría o la Big Band Jazz Maresme. El vicepresident del Foment, Antoni Vilà, i el president de l’IMAC, Sergi Penedès, han presentat aquest divendres la nova temporada, que té com a principal objectiu consolidar la sala del carrer Nou com l’espai de referència a la ciutat i a la comarca en la programació de música clàssica.

“La programació del Foment cobreix un espai que, si ells no existissin, algú altre hauria d’omplir”, ha apuntat Penedès, que ha volgut mostrar el suport de l’IMAC a la programació musical de l’entitat i alhora destacar la capacitat de presentar-la d’una sola tacada a principis d’any. “Mataró i el Maresme es mereixen una programació de música clàssica de qualitat, per això ens esforcem en portar músics de prestigi i també noms joves i prometedors”, ha destacat per la seva banda Vilà. El vicepresident de l’entitat i màxim responsable de la programació musical considera que “no es pot reduir la qualitat ni la quantitat de concerts” quan ja porten vuit anys organitzant cicles musicals. Tanmateix, en aquesta ocasió ha estat especialment complicat confeccionar-lo, ja que ningú s’escapa de la conjuntura econòmica. “Hem negociat al màxim el catxet dels artistes”, ha apuntat Vilà. Però per continuar mantenint el nivell i el prestigi del cicle musical, Vilà ha demanat la col·laboració de l’Ajuntament i altres institucions, així com de les empreses i entitats de Mataró i la comarca, per continuar “sent referents”. Així mateix, ha desitjat que augmenti el públic respecte a l’any passat. “Molts dels concerts que programem no tenen res a envejar als que es fan als auditoris de Barcelona”, ha recalcat Vilà, que considera que “tothom a qui li agradi la música pot gaudir en algun moment o altre del Foment”.

Com en els darrers anys, la temporada es distribueix en tres grans cicles. El més veterà és el Cicle de Concerts, que arriba a la VII edició, inclou propostes tant líriques (òpera, coral i clàssica) com d’estils populars com la cobla, el jazz o el gòspel. El segueix el IV Cicle de Cambra per a Joves Intèrprets, dirigits especialment a propostes de nous músics de cambra i la lírica de petit format; i el V cicle de Sarsuela. Aquest últim és el que gaudeix de major èxit de públic al Foment, que és una de les úniques sales de Catalunya que programa regularment aquest gènere líric. És el cicle que compta amb més abonaments, 270 de fixes. “Tant de bo la resta de concerts en tinguessin la meitat”, ha apuntat Vilà.

Recitals destacats
Entre els recitals que formen la programació, el més destacat serà el de Carlos Mena, que torna a Mataró el 13 de març després del seu pas per la darrera edició de la Setmana de la Música Antiga, en aquest cas acompanyat de la pianista Susanna García per oferir un recital basat en la música basca del segle XX. A més, cal remarcar un seguit d’actuacions en sinèrgia amb altres activitats de la ciutat, com ara els recitals de la Coral Sant Jordi i la Cobla Sant Jordi, el 19 de juliol, en plena commemoració de Mataró com a Ciutat Pubilla de la Sardana 2009. La Cobla, d’altra banda, serà l’encarregada d’interpretar el dia 1 de març al Monumental les 10 sardanes finalistes del concurs que ha convocat l’IMAC en el marc d’aquesta celebració. D’altra banda, el recital del Quartet Meridien, el dia 14 de novembre, podria inscriure’s en l’edició 2009 de la Setmana de Música Antiga.

Finançament públic
Els costos de la programació musical del Foment són difícilment assumibles en exclusiva per l’entitat. Fins ara, ha mantingut “col·laboracions puntuals”, en paraules de Penedès, amb l’Ajuntament, però la idea és que el Foment es pugui adscriure al llarg de 2009 al Pla d’Equipaments Culturals que actualment elabora la Generalitat, com si d’un equipament públic es tractés. “Considerem el Foment el nostre programador en matèria de música clàssica”, ha dit Penedès. El Pla inclou una línia d’ajudes econòmiques que servirien per finançar els cicles. D’altra banda, el Foment pertany a la Federació d’Ateneus de Catalunya, que treballa per potenciar, facilitar i millorar la tasca de les entitats socioculturals d'arreu del país. És a través d’aquesta organització que s’espera aconseguir ajudes per poder millorar les condicions de la sala, que no està totalment preparada com a auditori de música clàssica, tal i com ja va reconèixer l’any passat el president del Foment Mataroní, Genís Mayola.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive