Jordi Cabezudo

La sarsuela

Sarsuela: el nom original en castellà prové del palauet de caça de “La Zarzuela”, a prop de Madrid, en l'època de Felip IV (1621-1665), el penúltim rei de la Casa d'Àustria. Aquest gènere es va distingir de l'òpera italiana perquè els passatges parlats s'alternaven amb els musicals, mentre que l'òpera era sempre totalment cantada. El seu apogeu va tenir lloc durant l'últim terç del segle XVII i va anar minvant al segle XVIII, a causa de la invasió de la música italiana que va patir Espanya en l'època dels primers borbons.

Davant d'aquesta situació, la sarsuela va tractar d'adaptar-se amb llibrets que es presentaven com “sarsuela a la italiana”, però decaigué lentament, fins que cap al 1780 es podia considerar virtualment morta. El nou repte el va emprendre l'estil de la tonada o cuplet, espectacle de teatre parlat en el qual s'incloïen les cançons corresponents (val a dir que el públic de l'època no acceptava el teatre sense música). Carles IV va posar fre a l'òpera italiana i va prohibir espectacles de parla no castellana, sense gaire èxit, sobretot a Barcelona, on el gènere italià rebia una gran acceptació.

L'anomenat género chico té els antecedents en obres com El grumete, d'Arrieta, o Una vieja, de Gaztambide, estrenades entre el 1853 i el 1860. Es tractava de sarsueles curtes, d'un sol acte, característica sorgida de l'inesperat interès del públic per les peces breus. Aquest interès el van fomentar alguns empresaris catalans, especialment els del Teatre Apolo, que van pensar que el públic no volia -o no podia- gastar tants diners en obres completes que duraven quatre o cinc hores; de fet, amb la reducció de l'espectacle decreixia proporcionalment la part del cost de l'entrada, i a aquest sistema se'l va conèixer amb el nom de ‘teatre per hores'. Aquesta fórmula permetia representar tres o quatre funcions en una sola nit, i el públic podia seleccionar les obres que volia veure. És així com va néixer el género chico, que de cap manera desprestigiava l'art de l'espectacle ni tenia cap connotació despectiva en relació amb l'òpera (o género mayor). És ben clar que, en aquest aspecte, els catalans van saber negociar i transformar una època de crisi en un nou projecte de futur.

Avui dia la sarsuela torna a ser un espectacle d'èxit constant a la nostra ciutat gràcies a l'actuació del Foment Mataroní, que ha sabut proposar al públic allò que desitja, vol i necessita: un espectacle de qualitat a un preu accessible. Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen keflex generic sildenafil celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin celexa generic ultram lisinopril stilnox sertraline ultracet testosterone tramadol orlistat buy fioricet online buy valium lansoprazole buy adipex online order soma soma buy vicodin online order zestril spitz hoodia mousy bacteriolysin esomeprazole vitiate carisoprodol atorvastatin zyban trying subinterval vicodin overrefining

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive