El 25 de desembre de 1916, per primera vegada, la secció teatral del Centre Catòlic, va interpretar a la Saleta L'Estel de Natzaret, la versió dels Pastorets escrita per Ramon Pàmies. Noranta anys després, la tradició continua ben ferma, i per això, els membres d'aquesta agrupació han decidit celebrar aquesta efemèride amb diverses activitats, que començaran la tarda de Nadal amb la primera representació de la temporada, igual que la primera vegada que va obrir-se el taló, i fins a final de febrer. Potser és una data poc significativa, però les circumstàncies especials i les ganes de festa hi són: Volem celebrar aquest aniversari perquè ens ve de gust i perquè no sabem si els cent els podrem festejar amb un teatre en condicions o estarà en obres, va explicar Imma Llorens, directora de la Sala Cabañes, en la presentació del programa d'actes.
En aquesta celebració, més enllà de la festa del 90 aniversari, els membres de la Sala Cabañes busquen complir tres objectius: fer partícep a tota la ciutat d'aquesta festa, compartir aquest moment amb altres grups teatrals de Catalunya i homenatjar tots els ciutadans que alguna vegada han participat en aquesta funció, ja sigui com a actors, tècnics, directors o músics, una gran quantitat de gent si tenim en compte que només enguany hi participen 350 persones. En aquest sentit s'han programat trobades, conferències, concerts o visites guiades al teatre per conèixer tots els secrets de darrera el taló. De la programació destaquen especialment: la segona trobada de Satanassos de Catalunya (3 de desembre), l'acte institucional amb una conferència del dramaturg Toni Cabré (14 de desembre), un concert de cançons dels Pastorets interpretades per grups locals (24 de febrer), una exposició commemorativa i una trobada de pedretes i de pastorets veterans.
Per aquests 90 anys, l'artista Xevi Ribas, molt vinculat als Pastorets, ha dissenyat un cartell especial amb un logotip en què la paraula Pastorets s'emmiralla en el passat i en el present però amb sentit de l'humor, per això la lluna, la protagonista d'una de les escenes més divertida de l'obra, treu el cap en el 0, va explicar Ramon Radó, membre dels Pastorets. Però la Sala Cabañes no vol celebrar aquesta efemèride sense mirar el futur d'aquesta tradició: A Mataró cada director ha aplicat a l'escenari la seva experiència i sempre hem incorporat les noves tecnologies, però mantenint les coses del passat i els trets artesanals dels nostres Pastorets, segons va comentar Carles Maicas, director teatral que aquest any dirigeix, després de tres anys, el seus darrers Pastoret. I afegeix: Es tracta d'un espectacle amateur que sempre ha buscat un resultat professional. Aquest any les novetats no seran gaires: La voluntat és consolidar els canvis fets els darrers anys », segons Maicas.
Membres dels Pastorets amb el cartell.
Comentaris