Marcos Fáundez

La recerca a Mataró

Després de 10 anys de conviure amb l’ euro alguns diaris han fet balanç de l’increment de preus i de sous experimentats en aquests anys. Els productes tecnològics són els únics que han baixat de preu en aquests 10 anys. Com ha estat possible aquest miracle? Doncs gràcies al progrés, principalment, en l’àmbit de l’electrònica. Potser en altes àmbits com la medicina o el sector de l’automòbil no hi ha hagut una reducció tan evident de preus però es innegable que amb els anys les prestacions i qualitat dels productes i serveis ha millorat substancialment.

Potser alguns dels avenços experimentats podrien ser qüestionats però en qualsevol dels casos el motor de progrés i canvis és la recerca, que actua com a generadora de nous coneixements. El coneixement en sí mateix és neutre. Fer-ne un bon o mal ús ja és un altre tema. Per exemple, les microones es poden fer servir per a comunicar dades, escalfar aliments, eliminar tumors però també per a ús armamentístic. De fet, alguns dels avenços que milloren la nostra qualitat de vida van ser plantejats inicialment per a ús militar i després van trobar aplicació en el món civil, com per exemple el GPS.

Però, de on surt la recerca? A nivell Català dues terceres parts de la producció científica té lloc en l’àmbit de les universitats, seguits del sector sanitari. Els professors universitaris no tan sols són transmissors de coneixement, sinó que participen de forma activa en la creació de coneixement. Aquesta faceta investigadora sol redundar en una major qualitat de la docència impartida. Mentre que per a innovar no hi ha receptes màgiques la recerca es basa en l’aplicació de mètodes científics que requereixen d’una sistemàtica. Aquesta mateixa habilitat per a sistematitzar és important de cara a organitzar i estructurar les classes. D’altra banda el grau de coneixement que un professor té d’un determinat tema és més ampli si està contribuint a eixamplar la frontera del coneixement que no pas si es dedica a retransmetre allò que ha après en llibres o gràcies a d’altres professors. Això és més important quan més alt és el nivell i curs en el qual està impartint docència. Un altre aspecte positiu és mitjançant la transferència de coneixement i tecnologia cap a les empreses. Habitualment els nous coneixements generats suposen noves oportunitats.

Qui fa recerca a Mataró? Bàsicament hi ha dos grans actors, d’una banda el parc científic Tecnocampus que engloba tres centres universitaris, el centre tecnològic CETEMMSA i empreses. D’una altra banda, l’hospital de Mataró. Amb la finalitat de dinamitzar l’activitat investigadora el Tecnocampus organitza cada any unes jornades de recerca, on els investigadors posen en comú els treballs realitzats.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive