Més de dos anys després de la seva mort, Mataró salda el deute amb Josep Novellas inaugurant dilluns, dia 4, una gran exposició que ressegueix tota la seva trajectòria artística. Ajuntament i Caixa Laietana uneixen esforços en aquesta gran cita, una de les més importants del calendari cultural mataroní d’enguany, que es podrà visitar a la sala municipal de Can Palauet i a l’Ateneu. Sota el títol “Desdoblaments. La pintura de Josep Novellas”, l’exposició està comissariada per Glòria Bosch, directora d’art de la Fundació Vila Casas, mentre que la introducció del catàleg ha anat a càrrec d’Albert Mercadé, director de la fundació Arranz Bravo. La mostra, que es mou a cavall d’una retrospectiva i una antològica, vol anar més enllà de recopilar la carrera d’un dels artistes més importants que ha donat mai Mataró; el gran objectiu és projectar la seva figura més enllà de la ciutat, perquè aconsegueixi la rellevància que mereix dins del panorama de l’art català contemporani.
“Novellas no té la dimensió i el reconeixement que hauria de tenir, però no és un problema específic seu, sinó de la parcialitat a l’hora de valorar les aportacions dels artistes catalans”, explica Glòria Bosch. En el seu pròleg, Albert Mercadé destil·la els motius d’aquesta situació, segons ell la “lectura estreta” que es fa de la creació artística a Catalunya. “Es valora la qualitat tan sols en virtut de l’enginy nou o l’artista homologat, abans que en el talent d’individualitats artístiques profundes”. La dificultat per encasellar Novellas dins d’un corrent artístic determinat segurament ha impedit que tingués, fins ara, un reconeixement més ampli. “Quan el vaig conèixer, a finals dels anys vuitanta, era gairebé impossible adscriure’l a una tendència definida, en uns anys en què encara hi havia la necessitat d’etiquetar”, rememora. El llenguatge pictòric de Novellas combina sense artificis tot tipus de tècniques -des del dibuix al collage passant pel gravat i l’oli- i tendències artístiques –expressionisme, favuisme, hiperrealisme, futurisme-, donant com a resultat una barreja única de figuració i abstracció, de realisme i màgia, on el color sempre gaudeix de gran protagonisme. Un seguit d’elements que es volen posar en valor. “Més enllà de ser agraïts i fer-li un reconeixement de ciutat, la voluntat de l’exposició és projectar l’obra de Novellas més enllà, tal i com mereix”, destaca el president de l’IMAC, Sergi Penedès.
No és fàcil resumir més de 40 anys de trajectòria artística i un currículum que va portar Novellas a exposar a a Madrid, París, Lyon, Bilbao, Amsterdam i La Haya entre moltes altres ciutats d’Espanya i d’Europa, i ser distingit com a artista oficial per als Jocs Olimpics de Barcelona. A Can Palauet i l’Ateneu es podran veure unes 150 obres que abracen tota la carrera del pintor, ordenades pels vincles que s’estableixen entre elles, enlloc d’optar per la clàssica disposició cronològica. “Les obres prenen cos com a temes o pe associacions d’elements que es desplacen al llarg e la seva trajectòria”, explica Bosch. A Can Palauet s’hi podrà veure una sèrie inèdita, la “Mirada del beso”, feta a partir dels poemes del seu amic Manel Patricio; les obres dedicades a paisatges com Australia o Guadix, la sèrie Belle E.P.O.C. o un recull de les seves caricatures fruit de col·laboracions amb publicacions com La Pipa d’en Roc. L’Ateneu guardarà un espai per a les peces dels seus inicis, per al Novellas més íntim (les obres d’estudi i les que retraten als seus familiars o els records de l’escola) i per a obres dedicades al circ, els toreros o els músics. També hi haurà lloc per a material documental, joies, gravats, dibuixos i esbossos.
El pintor desdoblat
El “desdoblament” és el concepte clau que, segons Bosch, marca l’obra de Novellas i, per tant, la pròpia exposició. “És un concepte que sintetitza la seva actitud humana, la seva condició com a autor que explica al llarg del seu camí uns referents comuns”, destaca la comissària. Aquests referents no tan sols es desdoblen a través de les diferents peces sinó també dins d’una mateixa obra. El mateix passa amb “els temes que apareixen, els elements iconogràfics que es repeteixen o els trets que caracteritzen una gran majoria de peces”, resumeix Bosch. Per a la directora de la Fundació Vilacasas, l’essència del treball de Novellas és “la mirada incisiva i el compromís amb l’ésser humà”. O bé, com deia el propi artista, la necessitat de “pintar el desencantament”. Per al director de l’Obra Social de Caixa Laietana, Ricard Navarro, Novellas destacava sobretot per la seva capacitat de comunicar. “La qualitat dels acabats en les seves peces és extraordinària, la tècnica és perfecta, però alhora la seva lectura és plàcida, comunica de manera senzilla i directa, tal i com era ell mateix”, destaca Navarro. Coneixedor de la vida i l’obra de l’artista mataroní, fruit de l’estreta colaboració que va mantenir amb l’entitat d’estalvis durant bona part de la seva vida, Navarro considera que Novellas és “el pintor més important que ha donat Mataró”.
La confecció de l’exposició no ha estat fàcil, i han calgut llargues negociacions entre tots els agents implicats, inclosa la família de Novellas, els amics de l’artista, agrupats dins de l’associació Dimarts del Llimoner, i el crític d'art Pere Pascual, que ha col·laborat actívament amb Glòria Bosch en la preparació de la mostra. Penedès destaca que ha costat “trobar els recursos econòmics necessaris per aconseguir una mostra a l’alçada del que tots volíem”.
-
I el juny, a l'Espai Capgròs
L'Espai Capgròs dedicarà la seva exposició del mes de juny a Josep Novellas. En aquest cas, serà un retrat més íntim de l'artista, a partir de la relació que va mantenir durant tants anys amb els seus amics del Dimarts del Llimoner, associació de la qual en va ser fundador i que ha estat una de les grans dinamitzadores de l'art mataroní.
Un quadre de la mostra
Comentaris