Òscar Fernández

La jornada sobre la TDT vaticina la mort de la televisió local

Directors d'emisores locals van expressar els seus dubtes

La televisió local, tal i com la coneixem avui dia, té els dies comptats. Aquesta és la idea principal que es va despendre ahir de la jornada “La Televisió Digital Terrestre a Mataró i el Maresme”. Segons la llei promulgada pel govern del PP, els ents locals s'hauran d'adaptar a la nova tecnologia l'any 2006, actuant d'aquesta manera com conillets d'índies. En la seva introducció, el periodista Pep Andreu, va recordar que al Maresme només hi haurà assignat un canal multiplex, és a dir, un espai digital on només hi tenen cabuda quatre programes a la vegada, dels quals tres hauran de ser privats i un de titularitat pública. Aquesta circumstància planteja a l'horitzó la possibilitat del naixement d'un nou tipus de televisió, la comarcal.

Per Miquel Bonastre, director de la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya, la llei “condemna les televisions locals a emetre sense audiència”, ja que la venda d'aparells amb capacitat de rebre la senyal digital encara és incipient. El director de la Xarxa es va mostrar partidari d'endarrerir el procés al 2008, perquè d'aquesta manera les televisions locals disposarien de més temps per adaptar-se. De totes maneres, l'escenari que s'està dibuixant encara planteja molts dubtes i interrogants, arribant a produir una situació “incomprensible” per a Bonastre.

Més contundent es va mostrar Josep Ma. Torrent, director general del Consorci Local i Comarcal de Comunicació. “Si la llei s'aplica tal i com està ara, la televisió local desapareix” va dir. Torrent va posar sobre la taula un nou concepte, el de la televisió comarcal o de vegueria. Aquest nou panorama servirà per aclarir la saturació de televisions que actualment existeix.

La desconfiança de les televisons locals
Les exposicions de Torrent i Bonastre van donar lloc a un interessant debat en què algunes de les televisions locals de la comarca van expressar les seves inquietuds envers la nova tecnologia. Entre d'altres preocupacions, els representants locals van preguntar sobre com es regularia la producció, i si s'acabaria produïnt la creació d'un monopoli de les característiques de Mediapro. En la seva resposta, Torrent, va desdramatitzar la situació, al afirmar que el nou escenari afavoriria la creació de noves empreses i de nous llocs de treball.

Una altra de les pors que van manifestar els directors locals va ser el dels costos. La nova tecnologia digital suposarà una despesa que moltes emissores locals no podran afrontar amb garanties. En aquest sentit, Torrent va apostar per la col•laboració entre ents locals per adquirir els nous aparells.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive