Després del seu debut al Festival de Màlaga, la darrera pel·lícula d'Isabel Coixet, 'Aprendiendo a conducir', arriba divendres als cinemes estatals. Coixet, que va rebre al festival el Premi Retrospectiva a la seva carrera, ha manifestat que aquesta és una cinta "més lleugera" del que és habitual en ella, una història d'amor en to de comèdia sobre "qui és l'altre", que protagonitzen Patricia Clarkson y Ben Kingsley. Entre les estrenes cinematogràfiques de la setmana -amb fins a deu novetats- destaquen els nous projectes de Michel Gondry (director de 'Olvídate de mi', 'La ciència del sueño'), 'Nosotros y yo', i del director alemany d'ascendència turca Fatih Akin ('Contra la pared'), 'El Padre'.
La nova aventura cinematogràfica d'Isabel Coixet es distancia una mica del to introspectiu i dramàtic de la majoria del seus títols, segons ella mateixa va reconèixer en una entrevista recent amb l'ACN. "Tenia ganes de fer una pel·lícula una mica lleugera, que no fos aquesta cosa que al món s'ha vingut a patir. Tenia ganes de fer una cosa que no fossin personatges marcats per la tragèdia", raonava en aquella entrevista.
'Aprendiendo a conducir' és una història d'amor en clau de comèdia que, amb tot, planteja una "exploració de qui és l'altre", sent l'altre en aquest cas "aquelles persones que "netegen les cases dels altres, que porten als taxis, que cuiden dels fills dels demés". A la pel·lícula una escriptora en ple procés de divorci (Patricia Clarkson) aprèn a conduir amb un taxista sikh (Ben Kingsley).
Gondry i Akin
El cineasta francès Michel Gondry torna a la gran pantalla amb 'Nosotros y yo', una cinta que també es distancia del seu registre habitual, naïf i amb esquemes narratius poc convencionals. En aquest cas, Gondry situa la pel·lícula en un sol escenari: un autobús. És el vehicle que transporta els alumnes d'un institut del Bronx de tornada a casa, després del seu darrer dia de classe. El grup d'adolescents, agressius i superficials, amb víctimes i botxins, evoluciona i es transforma a mesura que l'autobús es va buidant, i les relacions es van fent més pròximes i personals, fins i tot entre estudiants que no tenen res en comú.
La pel·líula es podrà veure també en versió original subtitulada al català ('Nosaltres i jo') únicament als Cinemes Girona de Barcelona.
Des de França arriba també 'Cuestión de actitud', del director grec Panos H. Koutras. Després de la mort de la seva mare, en Dany i el seu germà Odysseas, tots dos adolescents, inicien un viatge d'Atenes a Tesalònica per buscar el seu pare, al qual mai han conegut. Albanesos per part de mare, els dos joves són estrangers al seu propi país i volen que el seu pare els reconegui per obtenir la nacionalitat grega.
Aquesta setmana també destaca l'estrena de la nova pel·lícula del director alemany d'origen turc, Fatih Akin, un dels noms destacats de la cinematografia independent europea actual. Autor de títols de referència com 'Contra la pared', i també de 'Al otro lado' o 'Soul Kitchen', el realitzador presenta ara 'El padre' ('The cut'. Es tracta d'una cinta que aborda el genocidi del poble armeni com ho han fet pocs directors. La pel·lícula ressegueix la vida d'un supervivent de l'horror que anys després descobreix que les seves dues filles segueixen vives i comença a buscar-les.
Tres vampirs i tres organismes animats
Divendres s'estrena un experimental fals documental neozelandès que segueix el dia a dia d'un grup de vampirs que intenta adaptar-se a la societat actual. En clau de comèdia, els tres immortals de 'Lo que hacemos en las sombras' han d'aprendre a conviure amb les noves tecnologies, la moda, la vida domèstica o la 'cultura de club'.
L'altra tripleta que debuta al cinema és la formada pels 'minions', els curiosos organismes unicel·lulars protagonistes de la pel·lícula d'animació 'Mininos', que es podrà veure en català a 29 sales de cinema de Catalunya. Amb ells, l'espectador resseguirà la història de la terra i presenciarà com aquests espècimens han sobreviscut a tot tipus de circumstàncies, això sí, sense contribuir gaire a l'estabilitat.
De producció espanyola, la cartellera presenta aquesta setmana dues novetats. D'una banda un documental que aborda les relacions entre el món del futbol i el periodisme. La cinta, de José Luís Sánchez Maldonado, es titula 'Cuero y Tinta', i se centra en els canvis viscuts a la premsa esportiva els darrers anys.
En segon lloc s'estrena 'Asesinos inocentes', el thriller amb què debuta en la direcció Gonzalo Bendala. Una història macabra en la qual un estudiant de psicologia irresponsable i amb problemes econòmics rep una proposta d'un dels seus professors, que li ofereix aprovar-lo i acabar la llicenciatura si accedeix a assassinar-lo. La pel·lícula compta amb els actors Aura Garrido, Maxi Iglesias, Luis Fernández.
I sense abandonar el gènere del thriller, arriba als cinemes el film danès 'Profanación (Los Casos del Departamento Q)', segona entrega d'aquesta saga. La ficció reobre un cas de l'assassinat de dos adolescents als anys 90 en què van estar implicats alguns dels homes més poderosos del país. Una trama de corrupció i poder que porten de corcoll el protagonista és l'aportació d'aquest segon títol a la saga de misteri i investigació.
-
Comentaris