-
-

Ester Arroyo

La importància de cuidar la salut mental dels adolescents

L’OMS alerta: prop de la meitat dels transtorns mentals es manifesten abans dels 14 anys

L’adolescència és una etapa de canvis, de viure noves experiències i de tenir les emocions a flor de pell. Cada persona viu aquests anys de forma diferent però està clar que la família ha d’estar atenta al seu comportament, angoixes i necessitats. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) prop de la meitat dels trastorns mentals es manifesten abans dels 14 anys. La depressió​ és la primera causa de malaltia i discapacitat entre els adolescents, un problema que algunes vegades pot derivar en suïcidi, la segona causa de mort juvenil. De fet, es calcula que una de cada quatre persones patirà al llarg de la seva vida problemes de salut mental. Tot i aquesta prevalença i els avenços aconseguits en la recerca, els trastorns mentals continuen carregant prejudicis de la societat i de vegades encara són una etiqueta simplificadora d’una realitat molt diversa.

 

Depressió i universitat

Però la depressió també és una malaltia que afecta molts joves just després de l’adolescència. Un estudi coordinat per l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdicat ha detectat que al voltant del 10% d’estudiants universitaris de primer any ha tingut pensaments suïcides i una mica menys de l’1% haver realitzat una temptativa de suïcidi.

Causes

 No hi ha un origen comú. Cada persona pot patir depressió per causes diferents. Des de no sentir-se bé amb el seu cos, patir assetjament o aïllament, viure en un ambient familiar o personal inestable, tenir inseguretats profundes, tenir estrès, comptar amb antecedents familiars de depressió, causes hormonals, etc. 

Símptomes

 Normalment els principis de transtorns en adolescents es detecten a través de canvis de comportament, retracció, angoixa, atacs d’ansietat o d’estrès continuats, tristesa profunda, desgana per fer les coses, no voler relacionar-se amb ningú, etc. 

Unitats hospitalàries

 Hi ha hospitals i centres sanitaris amb unitats especialitzades en depressió o trastorns mentals. Tenen bons especialistes que saben com tractar aquestes malalties en adolescents i joves. La medicina avança cada any i els hospitals estan a l’avantguarda de les novetats. A l’hospital Parc Taulí de Sabadell aquest any s’ha començat a provar en adults un fàrmac que és capaç de reduir el risc de suïcidi en persones que pateixen una depressió aguda. 

Què cal fer?

 Els experts recomanen que la família mostri suport a l’adolescent perquè vegi que no està sol. És important no silenciar el tema i tractar-lo com una malaltia més, ha de sentir que no és cap vergonya patir-ho. El següent pas és anar a la consulta mèdica d’un especialista per poder tractar-ho adequadament.

 

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive