El Govern va acordar dilluns passat, dia 11, declarar 'Festa patrimonial d'interès nacional' la festa major de les Santes de Mataró. Aquesta és una de les quatre festes catalanes que van ser catalogades, al costat de la Festa Major de la Mare de Déu de la Riera de les Borges del Camp, el Carnaval de Vilanova i la Geltrú i la Festa Major de Vilafranca del Penedès.
Aquesta reclassificació adequa la declaració a la normativa actual, recollida en el Decret 389/2006, de 17 d'octubre, del patrimoni festiu de Catalunya. En el Decret s'estableix que el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha de revisar les declaracions de festes tradicional d'interès nacional declarades abans de l'entrada en vigor del Decret i reclassificar-les, si s'escau.
Les Santes de Mataró
Les Santes se celebren del 24 al 29 de juliol inclosos. El dia 27 se celebra la Diada de la festa major, tot i que uns dies abans es realitzen diversos actes organitzats per entitats culturals i esportives. La primera celebració normalitzada data del 27 de juliol del 1773.
L'estructura actual de la festa es pot dividir en quatre blocs: el Portal, que marca el temps d'espera i és l'arrencada de la festa; la Crida del dia 25 de juliol entesa, en sentit ampli, com la proclamació i inici de la festa; la Diada del dia 27 de juliol, festivitat de les patrones de Mataró, Santa Juliana i Santa Semproniana, i els actes de programa del dia 28, que conjuntament constitueixen el nucli central de la Festa Major. Per últim se celebra l'Epíleg o comiat de Festa Major, el dia 29 de juliol.
D'altra banda, el Govern també ha declarat element festiu patrimonial d'interès nacional el Ball de Diables de les Borges del Camp i el Ball del Bo-bo de Monistrol de Montserrat. El Govern ha aprovat la inclusió d'aquestes cinc declaracions i les dues reclassificacions en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.
-
Comentaris