La fira és un esdeveniment singular a Mataró. A la majoria de poblacions, el seguici d’atraccions arriba per complementar la seva festa major; a la capital del Maresme, en canvi, és un esdeveniment per sí sol. “A Mataró la Fira s’ha convertit en una tradició”, constata Enrique Granell, president del Gremi de Firaires de les comarques de Barcelona. “Per les dates que arribem, a la ciutat no hi ha cap altra activitat, ni balls ni res, i tota la ciutat ve a la fira”, destaca.
Aquest pes de la tradició, que arrossega milers de persones any rere any al Parc Central, s’haurà de deixar notar en aquesta edició perquè les coses funcionin. Per segon any consecutiu, no hi haurà sínia, i també mancaran algunes de les atraccions més espectaculars, com el Martell. “Han coincidit diverses fires a la vegada, i fa molt poc que estavem a la Feria de Abril, així que ens hem hagut de repartir” constata Granell. Per contra, enguany torna una de les atraccions que van fer furor l’any 2006, la Fórmula 1, una nova muntanya russa en què els cotxes giren sobre el seu propi eix per la inèrcia de les voltes. I s’estrena a Mataró una nova atracció, el Salt Mortal, que s’eleva fins a 22 metres. “No es pot explicar, cal veure-ho i pujar-s’hi, és molt impressionant”, explica Granell.
Els firaires també confien en l’elevada resposta habitual dels mataronins a la Fira tot i que la crisi econòmica els pot jugar una mala passada. “El rumor de crisi deixa una mica atònits als ciutadans, que no saben si tot serà tan sinistre com ho pinten els mitjans de comunciació”, assegura el president del Gremi. En les fires que ja han organitzat aquesta temporada, la resposta de públic ha estat bona. “Ens ha vingut moltíssima gent, però es nota que el poder adquisitiu no és tan elevat i la gent es retreu una mica”, afirma.
La fira repeteix l’emplaçament dels anys anteriors, ocupant entre els dies 9 i 18 de maig prop de 9000m2 repartits per l’Espai Firal, l’esplanada de Josep Reniu i Calvet i la plaça de la Música del nou Parc Central. En total, hi haurà 125 actraccions i casetes de fira, que mantindran la sectorització segons la tipologia d’usuaris a la qual s’adrecen. Per part seva, la tardicional Fireta de Primavera aplegarà enguany uns 40 expositors que ofieriran artesania i articles de regal. La fira estarà ubidada al passeig de la Ciutadania, que uneix la Via Europa amb la zona d’atraccions. La zona de restauració, que comptarà amb 8 bars i restuarants, estarà a l’interior de l’antic Parc Central. Els establiments obriran fins a les 3 de la matinada els divendres i vigílies de festius, i fins a mitjanit la resta de dies. Com cada any, en aquesta zona hi haurà actuacions en viu: dissabte, dia 10, ball amb l’orquestra La Litoral; Dimecres 14 cantada d’havaneres amb el grup Xarxa, i dissabte, dia 17, concert de l’Orquestra Show Trexs Musical.
Fira d’Atraccions i Fireta de Primavera. Divendres i vigílies (9, 10, 11, 16 i 17 de maig): fins a les 03:00 hores. Dilluns 12: fins a les 24:00h. Resta de dies fins a les 23h. Zona de bars i restauració: Divendres i vigílies: fins a les 3 de la matinada. Resta de dies: fins a les 24:00 hores.
-
Els firaires reclamen més seguretat
Enrique Granell ha apuntat que els firaires i l'Institut Municipal de Promoció Econòmica, organitzadors de la Fira, han demanat una major presència de cossos de seguretat durant la celebració de l'esdeveniment. Granell constata que a altes hores de la nit pot haver-hi sensació d'inseguretat. No pot ser que hi hagi 30.000 persones i cap tipus de cos policial, quan als concerts o al futbol sempre hi ha policia. El president del gremi considera vital la presència de més agents de seguretat perquè la gent pugui venir a la fira més tranquil·la i recorda que porten molts anys fent aquesta demanda.
Atracció clàssica de la fira
Comentaris