La Fira de l’Arbre, un dels certamens més multitudinaris de la ciutat, es planteja la seva XXXIa edició com un punt d’inflexió. En les seves tres dècades d’història, la fira ha passat de ser una cita de referència per als amants de les flors i les plantes a diversificar la seva oferta en diverses direccions. Natura, artesania, gastronomia, llibres, animals, plantes i tradicions es fusionen en un certamen que no renuncia als seus orígens com a fira-mercat, però que avança cap a un futur d’especialització. “La venda de plantes ha perdut una mica de vifència, perquè la gent avui en dia ja en pot trobar durant tot l’any als gardens i botigues especialitzades. Per això, hem intentat tendir cap a una fira més didàctica i de conscienciació sobre la natura i el medi ambient, i s’han introduit altres productes relacionats amb la terra i l’artesania que enriqueixen l’oferta original”, explica Emili Solà, president de l’Associació d’Amics de les Plantes, entitat organitzadora d’un certamen que actualment es defineix com “una fira de la natura, que engloba plantes, animals, muntanya, mar i també les persones”.
L’entitat compta amb el suport de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM), que cada any contribueix amb una partida de 12.000 euros i el suport logístic. De cara a l’any vinent, aquesta relació farà “un tomb important”, segons explica la presidenta de l’IMPEM, Alícia Romero: “ens plantegem fer un canvi important perquè a l’associació hi ha molta gent gran que es vol retirar i cedir el pes de l’organització a l’Ajuntament”, explica la regidora. “Estem pensant en donar-li un tomb perquè sigui una fira més monogràfica, lligada a la natura, als productes ecològics i de la terra”, concreta. Aquest any, però, la fira es manté en el model que s’ha consolidat els darrers anys, i que permet que durant dos dies de febrer, la primavera s’instal·li en tot el seu esplendor al Parc Central. Entre dissabte, dia 7, i diumenge, dia 8, es calcula que poden arribar a passar pel recinte del Parc unes 60.000 persones, atretes pels productes que es posaran a la venda en els 140 estands participants o per alguna de les nombroses activitats complementàries que tindran lloc durant aquest cap de setmana. Segons explica Solà, la Fira de l’Arbre “no és un certamen local” sinó que atreu a molta gent de la comarca i de la resta de Catalunya.
Ciutat convidada
La fira recupera en aquesta edició la presència de la ciutat convidada, una iniciativa iniciada l’any 2006 i que fins ara havia comptat amb les visites de delegacions de Sierra de Yeguas i de la Roda d’Andalucía. Enguany la ciutat convidada serà Isla Cristina, un municipi estretament vinculat amb la ciutat ja que precisament va ser fundat per mataronins, ara fa poc més de 250 anys. Isla Cristina comptarà amb un estand propi on es podran trobar productes típics del municipi, com ara la tonyina. Isla Cristina, declarada població “fillola” de Mataró als anys setanta, ha mantingut els seus vincles amb la capital del Maresme a través de continus intercanvis. Aquest any, Isla Cristina serà present a la Fira de l’Arbre i també a la festa major de les Santes. Mataró tornarà la visita a l’octubre, participant a la festa de la verge del Rosario.
Com a altres novetats, destaca també la presència d’un estand de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. Entre les noves activitats, els organitzadors assenyalen la celebració de la novena prova oficial del Campionat de Catalunya d’Agility, la demostració dels treballs verticals al bosc i les exposicions de jardins i de bonsais, així com també l’oferta d’activitats per als infants, amb les quals es pretén acostar-los a la natura i conscienciar-los sobre la importància de preservar el medi ambient. La canalla podrà participar en diferents actes com el concurs de dibuix infantil, la sessió de contes a càrrec d’en Pep Duran o l’exposició sobre la pagesia, on podran veure de prop animals i eines del camp. A més, s’ha organitzat una cantada d’havaneres a càrrec del grup Vol de Gavines, del Casal de la Gent Gran del Parc, així com també tindrà lloc una desfilada de gossos abandonats de la Societat Protectora d’Animals de Mataró.
-
Bonsais, Horts Urbans i Jardineria Mediterrània
Els Amics dels bonsais de Caldes participaran a la Fira de l'Arbre amb una exposició dels exemplars treballats pels membres d'aquesta entitat, que des de l'any 1991 organitza tallers per aconseguir els coneixements bàsics per cuidar bonsais. Fa tres anys que aquesta associació de Caldes va agafar el relleu de l'entitat mataronina que, fins llavors, havia organitzar l'exposició de bonsais. Per als Amics dels bonsais de Caldes, participar a la fira de l'Arbre de Mataró és una forma de donar a conèixer les activitats d'una entitat que compta amb una trentena de socis i que mica en mica es va obrint a la comarca. A la mostra s'hi podran veure una quarentena de bonsais, des dels més petits de 20 centímetres fins als més grossos, d'uns 70 centímetres. Segons explica el president de l'entitat, Joan Puig, explica que un bonsai pot suposar una feina de deu anys o més. Per la seva banda, la cooperativa La Mata Jardiners portarà un hort urbà. El certamen acull cada any una exhibició de jardineria que en cada edició canvia de temàtica. Segons explica Gràcia Busqué, de La Mata, s'ha pensat en els horts urbans ja que la gent se'ls pot sentir propers. Aquests horts, de petites dimensions, es poden habilitar en terrats, balcons o fins i tot en petits testos a la cuina on es poden conrear des de tomàquets o pebrots fins a germinats com la soja. Tenen un cost baix i no requereixen de grans coneixements, explica Busqué, que recomana l'experiència especialment per a la canalla, com una manera diferent d'acostar-la a la natura. Per muntar l'hort, que s'instal·larà en un espai d'entre 100 i 120 metres quadrats, La Mata buscarà productes relacionats amb l'horticultura urbana com els planters, el sostrat o els germinats ecològics. Per últim, l'empresa Mónjardí, de Sant Pol, instal·larà un petit jardí de 50 metres quadrats amb flors i plantes mediterrànies i completaran la seva oferta amb planta medicinal i aromàtica. Monjardí es dedica a recercar i recuperar plantes clàssiques de jardins antics i altres indrets on no hi hagi vegetació manipulada genèticament. Aquests jardiners busquen esqueixos en jardins abandonats o neoclàssics i recuperen espècies antigues de rosers, camèlies o plantes aromàtiques.
-
Comentaris