Joaquim Arenas

La Costura, deu anys de servei a l’Alguer

Va ser un treball llarg i complex poder establir la primera escola algueresa ( catalana ) a l'Alguer.

Òmnium Cultural de l'Alguer, després d'endegar la presència de classes de català amb l'adopció del Projecte Palomba, en la màxima freqüència horària setmanal que permetia la Llei italiana, va considerar de calia fer un pas més i iniciar un pla per a aconseguir, en la mesura de les possibilitats, la implantació d'una escola en la qual l'alguerès _ el català de l'Alguer _ en fos la llengua primera d'aprenentatge.. L'any 2002 es començà a dissenyar el Pla per la llengua i per l'escola catalana. La primera acció va ser demanar la col•laboració del municipi. L'assessor responsable de l'ensenyament senyor Muroni va acollir la idea amb una actitud molt positiva. Mentrestant a Barcelona, es van iniciar converses amb la cònsola del govern italià a fi que aquest assumís la creació de l'escola en alguerès des del seu ministeri d'Educació Pública. Encara avui se s'espera la resposta d'aquesta departament del Govern italià.

Òmnium Cultural de l'Alguer va recórrer també a les autoritats regionals en el mateix sentit i va posar tota la seva estructura al servei de la creació d'aquesta innovació escolar. Alguns pares conjuntament amb mestres sensibles a la normalització de l'alguerès van ser el cor del projecte.

Si a Catalunya Nord ja feia anys, havia nascut una escola infantil de manera modesta però amb la voluntat decidida dels pares i mestres que la impulsaren, La Bressola, es va creure que res no havia d'impedir que aquest propòsit d'innovació escolar es pogués realitzar a l'Alguer. Semblava que una escola de les característiques d'ajornament qualitatiu com la que es proposava crear, havia de ser d'interès comú de totes les institucions sardes i italianes pel mateix fet de la seva implantació a l'Alguer i pel model paradigmàtic de qualitat i innovació que oferia per a possibles escoles en llengua sarda i en altres parlars a tot l'estat italià en un futur.

Seria injust afirmar que les institucions administratives locals i regionals no fessin aportacions a aquest ambiciós projecte educatiu local. Encara que més aviat van ser escasses. La veritat és que la col•laboració més important va arribar d'un ens eclesiàstic, i que es va concretar en l'oferiment d'espai per a ubicar el nou parvulari en l'escola infantil San Giovanni Bosco, al Muntanyès, en caràcter de secció autònoma. La Generalitat catalana va subvenir les despeses de professorat, el centre d'acollida va ser objecte d'adaptació per ubicar a aquesta nova realitat.

La Costura, Escola Algueresa, Projecte Europeu, aquest va ser el nom complet amb el qual va ser presentat aquest centre educatiu que, després de gestions complexes, va obrir les portes ara fa deu anys, en 2004, gràcies a la tenacitat de la gent d'Òmnium Cultural, liderada pel seu president Giovanni Franco Russino a l'Alguer, a l'aportació d'Enllaç, Germanor amb l'Alguer, al suport de la Generalitat de Catalunya i la generositat d'alguns mecenes catalans entre els quals és just esmentar el senyor J. Recasens, industrial barceloní. També diversos municipis catalans, entre els quals el de Mataró, van fer aportacions anuals. Fins aquí els aspectes materials. La part tècnica, didàctica i lingüística, la preparà el Centre de Recursos Montessori, amb una feina tan específica com valuosa dirigida pel seu coordinador Luca Scala, que havia publicat ja en 2003 el treball “ Català de l'Alguer. Criteris de llengua escrita “.

Amb aquesta eina, la Costura disposava d'una norma teòrica per la seva funció docent amb garanties científiques, com ja en disposaven els professors d' alguerès També en els aspectes didàctics el Servei d'Ensenyament del Català de la Generalitat de Catalunya féu aportacions de gran vàlua i cal remarcar la col•laboració presencial d'una mestra especialista en educació infantil al llarg de dos curso escolars, Rosa Montero, la qual va ajudar a marcar les línies de qualitat docent, pròpies del moviment europeu d'Escola Nova en la Costura.

Així com el Projecte Palomba de classes d'alguerès a les escoles_ 1999 _ ja va constituir una veritable fita en l'àmbit de l'ensenyament de la llengua, per la seva organització, per la seva continuïtat setmanal i per la formació didàctica dels mestres i l'educació cívica dels infants que aprenien la llengua del seu país, ciutat, i alhora assumien la consciència de la pertinença a un grup lingüístic concret diferent de l'italià, el del català de l'Alguer i, també pel seu ampli abast en el sistema educatiu de la ciutat, la Costura sorgí de la voluntat de preparar els minyons i minyones algueresos per una Europa en la qual es reconegués la personalitat de cada nació, ciutat o regió i per això calia que la nova escola proporcionés la competència lingüística tan necessària com plena en la llengua base d'aprenentatge, la de la ciutat i els aportés la competència plurilingüe en italià i anglès en segon lloc. La Costura va néixer amb la voluntat de créixer i expandir-se.

Quan es compleix el primer decenni de la vida de la Costura, deixant de banda els avatars que hagi pogut suportar, ja que cap projecte innovador a l'ensenyament no se n'escapa, sobretot si és d'iniciativa social, cal ressaltar de manera especial tres qüestions en la constitució de la Costura: La voluntat i aportació consistent d'Òmnium Cultural de l'Alguer amb tota la seva estructura del Centre de Recursos Maria Montessori, socis i mestres i de l'Associació Enllaç de Barcelona dirigida per Joaquim Arenas, que feu tots els tràmits necessaris i convenients a Catalunya per fer possible aquest somni pedagògic. La voluntat dels pares de disposar per als seus fills d'una escola en la qual el català de l'Alguer fos la llengua base d'aprenentatge amb consolidació del italià i coneixement de l'anglès i en darrer lloc, la persistència i vocació de la mestra tutora d'aquesta aula catalana, Francesca Dinapoli, que des del primer dia n'ha estat l'docent.. En els moments actuals, en els quals es comencen a preparar les candidatures a Síndic per a presidir el municipi, serà necessari i convenient que entre els objectius prioritaris el Síndic, batlle, que resulti elegit i el seu consell municipal considerin propulsar les classes d'alguerès a les escoles, com hi havien estat fins fa poc amb l'aplicació del Projecte Palomba i la persistència i continuïtat de la Costura, Escola Algueresa, Projecte Europeu.

És una qüestió d'identitat i de prestigi per a la ciutat.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive