V. B.

La comunitat musulmana inicia la celebració del Ramadà

El compliment d'un dels pilars de l'Islam obliga a mantenir-se en dejú des de la sortida fins la posta del sol

Des de tres quarts de sis del matí fins les vuit del vespre en dejú, sense fumar, beure ni mantenir relacions sexuals, i dedicant el temps a la reflexió, la meditació i la lectura del Corà, amb l'objectiu de renovar la fe. Així passarà els propers 29 dies la comunitat musulmana de Mataró i els més de 1.000 milions de musulmans d'arreu del món, amb motiu de la celebració del Ramadà. Un canvi d'hàbits quotidians que es va iniciar ahir dijous, dia 13 i que commemora la revelació de l'Alcorà per part de Déu al profeta Mahoma. El Ramadà, que se celebra el novè mes lunar, conforma un dels cinc pilars de l'Islam i és d'obligat compliment per a tot musulmà, segons marca la religió. “Però les persones són lliures de fer-ho o no, depèn de cadascú”, apunta Dris Ahmadi, president de l'associació islàmica Al-Ouahda.

Per a les persones que no practiquen la religió musulmana, el Ramadà sol ser vist com un important sacrifici, que els propis protagonistes solen matisar. “No n'hi ha per tant”, explica Ahmadi, “és molt pitjor a altres països àrabs on encara estan a 40 o 45 graus, i bé que ho fan”. Ahmadi té 52 anys i practica el Ramadà des de què en tenia 12. “Normalment l'obligació és a partir dels 18 anys, però hi ha musulmans que comencen abans”. Els nens i adolescents, en ocasions, fan un ramadà més curt, d'entre 15 i 20 dies, o redueixen les hores de dejú a mig dia. Les dones embarassades, les dones lactants, els malalts greus i els ancians que estan dèbils no estan obligats a practicar el dejuni. Els sopars del Ramadà, un cop ha caigut la nit, ajuden a pal•liar el sacrifici, ja que són esdeveniments festius, en què família i amics es reuneixen al voltant d'un menú especial per aquest període.

Una celebració acceptada
El president d'Al-Ouahda explica que la celebració del Ramadà és cada cop més acceptada per tothom, tot i que segueix encuriosint als no musulmans. “Avui mateix, al barri, m'ha parat diversa gent per preguntar-me si de veritat em passaria el dia sense menjar ni beure aigua”, explica Ahmadi, que destaca que la situació ha canviat molt respecte a fa unes dècades, quan van arribar al país els primers immigrants musulmans. “Ara els mitjans de comunicació difonen a la gent què és el Ramadà i tothom sap de què es tracta. Vivim en un món modern i la gent ens accepta. Ja no tenim cap problema”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive