Manuel Cusachs

La biblioteca Antoni Comas

El 3 de febrer de 2013 s'inaugura la nova Biblioteca Pública Antoni Comas i Pujol (1931-1981) a l'antic Escorxador. És la segona biblioteca promoguda per la Diputació de Barcelona i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Mataró. La primera va ser la Pompeu Fabra, inaugurada l'any 1997.

És un bon moment per veure els antecedents en aquest terreny. La primera biblioteca de Mataró es va obrir l'any 1871 gràcies a l'Ateneu Mataronès. El 1894 s'obre la de l'Escola d'Arts i Oficis. Pel 1922 hi va haver un o oferiment municipal a la Mancomunitat de Catalunya (llavors presidida pel mataroní Josep Puig i Cadafalch) del local de Can Serra (actual Museu Municipal) però que per culpa de la Dictadura de Primo de Rivera no es va arribar a portar a terme. I l'any 1929 obre les seves portes la Biblioteca Popular de la Caixa d'Estalvis de Mataró que ostentaria el títol de ser l'única a l'abats de tothom de Mataró fins el 1997. L'any 1934 es traslladà a la Plaça Santa Anna. Ara des de 2002 és al carrer Pujol. “La Biblio”, pels més menuts, és un èxit total. Fa goig veure un estol de cotxets aparcats i a la mainada llegir contes, o escoltar-los de la veu de la seva mare, avi o àvia. Durant 68 anys la Biblioteca Popular, la de la Caixa d'Estalvis, ha suplert la manca que tenia Mataró d'una de caràcter públic.

Altres biblioteques privades de Mataró han estat les de l'Ateneu Popular, la societat Iris (al carrer Bonaire), desaparegudes. La del Foment Mataroní, la del Casal de la Nova Aliança (gestionada pel Museu Arxiu de Santa Maria) sense oblidar-nos les dels col·legis: dels Escolapis, Valldemía i Salesians, i des de fa poc la de la zona universitària del Tecnocampus.

Una biblioteca, com la dedicada a l'Antoni Comas, és un lloc on poder llegir, relacionar-se, preparar treballs, emportar-se llibres, revistes, CD, vídeos etc., veure exposicions, conferències, projeccions, etc. És un focus de cultura Mataró, en pocs anys a aquesta part, està recuperant el temps perdut i posant a l'abast de tothom la riquesa cultural que emmagatzemen els llibres i altres activitats que s'hi desenvolupen.

La Biblioteca Antoni Comas per la seva ubicació al barri de l'Escorxador donarà cobertura al sector oriental de la ciutat contribuint de forma potent a la integració cultural i social de Mataró. I a més honora la memòria d'un mataroní il·lustre que fou catedràtic de llengua i literatura catalanes a la Universitat de Barcelona.

En uns moments que sembla que tot sigui negatiu és convenient felicitar-nos per aquesta bona nova com és l'obertura de la Biblioteca Antoni Comas. I que siguin centenars, milers, els usuaris de totes les edats que hi vagin.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive