L'art compromès amb l'alliberament de les persones i la transformació de la societat és el motor de la 1ª Mostra d'Art Social a Mataró, que se celebrarà els propers divendres dia 2 i dissabte dia 3. Una proposta innovadora que aprofundeix en la vessant terapèutica i transformadora de l'art, en especial en el camp de les arts escèniques, que ha unit els esforços del Patronat Municipal de Cultura, l'Aula Municipal de Teatre i la Casa de la Música Popular. La mateixa Aula i el Casal Nova Aliança seran la seu, durant els dos dies que dura la mostra, de diversos actes relacionats amb la matèria, tots ells gratuïts.
La Mostra l'han presentat avui dimarts, dia 30, el president del Patronat de Cultura, Jaume Graupera, i la directora de l'Aula de Teatre, Cristina Navarro. Navarro ha explicat que el projecte sorgeix dels bons resultats, tant de públic com d'interès i qualitat de la proposta, dels dos monogràfics de Teatre Social que l'Aula de Teatre va organitzar l'any passat i que va dur a terme Ana Ara, del Collectiu de Mujeres de Matagalpa. "El treball desenvolupat ha estat molt interessant tant en l'àmbit professional com en el personal", ha dit Navarro. Graupera, per la seva part, ha apuntat que la Mostra s'adreça "especialment a professionals de l'àmbit social" que vulguin conèixer o aprofundir en el camp de l'art i el teatre social, de cara a integrar aquestes tècniques en el desenvolupament de la seva feina diària. Això no obstant, la Mostra és oberta a tot tipus de públic, així que les sessions teòriques programades es combinen amb representacions artístiques que donen a conèixer algunes realitzacions concretes de l'art social.
La Mostra s'inaugura el dia 2 amb una conferència a l'Aula de Teatre a càrrec de l'actor Albert Espinosa, que ha aconseguit convertir una experiència traumàtica (d'adolescent va passar-se quatre anys ingressat a la planta d'oncologia d'un hospital) en una obra de teatre, Idaho i Utah. El mateix dia i a la mateixa seu es projectarà el documental La Rua de Marsella, que recull imatges de la trobada de més de 100 percussionistes i el grup de percussió Tribukada celebrada a Maresella el passat mes de setembre. Els mateixos Tribukada, grup format per una dotzena de percussionistes amb discapacitat psíquica, fruit d'una iniciativa de la Fundació Maresme, protagonitzaran una cercavila a partir de les 9 des de l'Aula fins el Casal Nova Aliança. En aquest segon espai, una hora més tard, s'hi representarà l'obra M'agrada/No m'agrada, de la companyia Protagonistes Nosaltres, creada l'any 1974 i formada per una trentena de persones que també pateixen discapacitat psíquica.
L'endemà dissabte l'Aula acollirà el taller El teatro para la transformación, a càrrec d'Ana Ara, un tastet del treball que Mujeres de Matagalpa porten fent des de fa més de 20 anys: promoure les dinàmiques de grup per a la resolució de conflictes, pors i discriminacions a través del teatre. A la tarda, els alumnes del Monogràfic de Teatre Social que es va dur a terme el darrer trimestre de l'any passat portaran a terme una representació a l'Aula, que també acollirà una conferència de David Martínez, actor, director de teatre i pedagog, especialitzat en Teatre Social. La Mostra es tancarà la nit de dissabte al Casal amb la companyia Transformas, que estrenaran l'espectacle Enderroc
Promoció de l'art social
L'interès en promocionar l'art social no és una novetat en el sí del Patronat. Des del passat desembre, a Can Palauet es pot visitar l'exposició Empelts socials o altres interseccions entre l'art i l'esfera pública, un encàrrec del mateix Patronat a l'associació Experimentem amb l'art, que té com a objectiu reflectir les noves tendències de l'art social. L'exposició, a l'igual que la Mostra d'Art Social d'aquest proper cap de setmana, vol demostrar que l'art contemporani no es pot limitar a ser innovador, sinó que s'ha d'inscriure en la realitat social del moment, reflectir-la i transformar-la.
Jaume Graupera i Cristina Navarro, a la presentació de la Mostra
Comentaris