Una carpa tèxtil provisional servirà per protegir de la intempèrie el clos arqueològic de la vila romana de Torre Llauder, especialment els seus mosaics. El projecte executiu de la coberta, que s’ha presentat aquest divendres, requerirà d’una inversió de prop de 200.000 euros que sufragarà l’IMAC. La carpa, que ha rebut el vist-i-plau del Consell del Patrimoni Arquitectònic de Mataró i la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de la Generalitat, es començarà a construir pel desembre i en menys d’un mes hauria d’estar enllestida. Un cop finalitzada, permetrà iniciar els treballs de restauració dels mosaics, que s’han vist afectats pel fet d’estar a l’aire lliure des de que es van descobrir, ja fa més de 40 anys. La restauració d’aquests mosaics, l’element patrimonial més important de la Torre Llauder, forma part del Pla director del jaciment arqueològic, que en la seva fase final inclou la musealització del recinte. Serà en aquesta fase, que es planteja a molt llarg termini, quan es determini una cobertura permanent per al jaciment, per tant la provisionalitat de la carpa és relativa ja que es pot estendre a força anys vista (se li han calculat entre 12 i 15 anys de vida útil).
El president de l’IMAC, Sergi Penedès, ha explicat durant la presentació del projecte que el mètode convingut a la dècada els 80, quan es va adequar el jaciment per poder ser visitat, va ser erroni. “Era habitual a tot arreu que es deixessin les restes arqueològiques a l’aire lliure, però amb el temps no ha funcionat bé ja que ha danyat els mosaics”. El regidor ha reconegut que fins ara no s’ha pogut presentar el projecte de coberta per “motius econòmics”. però també per la complexitat inherent del projecte. “Ha costat arribar a una proposta concreta d’estructura que fos pràctica i no malmetés les restes”, ha apuntat Penedès. L’arqueòleg municipal, Joaquim García, ha apuntat que el projecte també venia condicionat pel fet que la coberta no podia tenir parets, ja que “s’haurien de fonamentar en el terra i podrien anar contra la conservació del jaciment”. Finalment el sistema escollit és una cobertura de tipus envelat o carpa, formada per una membrana tèxtil que cobrirà una superfície de 465 m2 i que prioritza la protecció de les sales de l’antiga vila romana que contenen mosaics al terra. La carpa s’aguantarà per un sol masteler que es recolzarà en una paret del jaciment (afegida el segle XX i que per tant no és un element patrimonial), i amb 14 punts d’ancoratge. La carpa tindrà una alçada d’uns vuit metres per aguantar les ràfegues de vent.
Està previst que la restauració dels mosaics, inclosos en la segona fase del Pla director del jaciment arqueològic, comenci l’any que ve amb un cost estimat d’uns 300.000 euros. L’inici dels treballs, però, dependrà de si finalment es disposa d’una partida pressupostària per a aquesta finalitat, tal i com ha reconegut Penedès. Per al futur, sense data fixada, quedarà la fase de musealització, que a més de la coberta definitiva, haurà de treballar en la modernització del recinte construït els anys 80, que ha quedat força antiquat i que, a tall d’exemple, presenta importants problemes d’accessibilitat. Paral·lelament a la construcció de la carpa i la restauració dels mosaics, prosseguiran les excavacions arqueològiques, que es realitzen gràcies a un projecte conjunt del Museu de Mataró i la Universitat Autònoma de Barcelona. La nova fase s’iniciarà en els propers dies i es concentrarà en la zona del peristil (jardí). Amb l’ajuda de paleobotànics, la idea és trobar prous elements que permetin reconstruir l’antic jardí de la vila per fer-lo visitable.
-
Comentaris