Els centres universitaris de TCM han augmentat el nombre d’estudiants en un 37% de mitjana- sense comptar els estudiants d’Infermeria -, una xifra molt superior a l’augment de la demanda global de Catalunya que ha estat de poc més del 14%. Alguns estudiants diuen que el que més els ha atret de TCM han estat les noves instal·lacions i, també, el fet que amb la presència de més centres i diversitat de titulacions, l’ambient que s’hi respira és el d’un autèntic campus universitari.
Aquesta constitució multicèntrica i multidispilinar és, doncs, un èxit de TCM, que encara es farà més palès quan els múltiples serveis universitaris de caràcter transversal que s’han posat en marxa tinguin una major visibilitat. La unificació de serveis com Biblioteca, Preincubadora de Projectes, Relacions Internacionals, Pràctiques, Inserció Laboral, Esports, Habitatge,.. així com l’ interacció amb les empreses del Parc, dinamitzen la comunitat universitària alhora que la cohesionen i singularitzen.
Tot i aquest èxit, la societat ha de saber si la gestió que es fa a TCM és eficient, ja que els centres universitaris compten amb una part important del seu finançament que prové de dues administracions públiques, l’Ajuntament de Mataró i, en menor mesura, el Consell Comarcal del Maresme. Per tal d’assegurar l’eficiència, TCM ha adoptat en la seva gestió els quatre principis que imperen en els models universitaris europeus més avançats: descentralització, transparència, solidaritat i rendició de comptes. Els efectes d’aquests principis sobre l’eficiència segur que seran ben visibles a curt termini. Per a l’aplicació dels tres primers és cabdal la implementació que s’ha fet d’un quadre de comandament integral i, per a la rendició de comptes, és fonamental la implicació del Patronat de TCM, òrgan que compta amb una important i àmplia representació social.
El model TCM pot arribar a ser un referent per a altres projectes universitaris que ara s’estan debatent i, tal com s’està constatant, tot un èxit per a Mataró i el Maresme.
Comentaris