Un concert de primera divisió. Una festa de combinacions gairebé perfectes. La darrera diada del Festival Cruïlla de Cultures de Mataró organitzat per la Casa de la Música Popular amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Mataró ha servit per a demostrar que Youssou N'Dour era el cap de cartell d'aquest festival, i que la bona música de pagament atrau un públic considerable. Es calcula que unes tres mil persones han assistit al concert.
El cantant senegalès Youssou N'Dour ha executat un concert de mestre, com li pertocava. A la roda de premsa que havia fet a la tarda a l'hotel NH de Mataró, l'artista africà assegurava que a la nit oferiria una gran festa "amb danses, balls i esperit africà". I les expectatives s'han acomplert.
Entre el públic que ha assistit al concert hi havia centenars de compatriotes de N'Dour, principalment senegalesos i gambians, però també d'altres països africans. Tots ells venien a veure en directe un mite a les seves terres d'origen. La gambiana Fatou Secka havia vingut expressament de Vilafranca del Penedès a veure'l, perquè segons ella, "a la nostra terra està considerat un dels millors artistes que tenim". El fet que fós un dijous potser ha limitat el nombre d'assistents. Segons explicava Secka, el dijous és un mal dia. "He hagut de venir directament de la feina. Hi ha molts senegalesos i gambians que els hi hauría agradat venir però tots demà treballen" ha explicat.
La banda de N'Dour, anomenada The Super Etoile i originària de Dakar, s'ha anat afegint al llarg dels primers compassos, i durant tota la nit han sabut moure's amb més o menys elegància entre el funk, el soul, el hip-hop i melodies i bases de música popular africana. Fins a vuit músics han acompanyat a l'escenari al vocalista senegalès. De tant en tant Youssou N'Dour s'ha dirigit al públic en anglès i senegalès. El primer cop que ho ha fet una mar de mans negres s'han alçat cap al cel, agitant-se, cridant. Per primer cop en molt de temps la cultura africana prenia el micròfon de l'escenari principal de la Festa Major. I sense pressa, com una onada que inunda lentament tota la platea, la música africana contemporània de N'Dour ha anat captivant al públic.
Youssou N'Dour sap treure partit als seus orígens i els explota sense complexes: ballant damunt l'escenari, donant importància als cors i segones veus que s'assimilen als càntics tribals o deixant que el joc entre la melodia del baix i la base percutiva sigui en molts moments la columna vertebral de les cançons. La seva veu, però, era inigualable, una de les millors que han passat pel Cruïlla.
El músic africà ha reivindicat els seus orígens senegalo-gambians i ha dit que "Àfrica és diversitat; no només és pobresa, guerra i sida". Intentar transmetre una imatge positiva del seu continent és una de les obsessions de N'Dour, que també durant la roda de premsa ha deixat clara la seva preferència de viure al seu país natal: "Som pobres econòmicament, però rics culturalment. Tot depèn de com valoris allò que és la riquesa. Jo sempre torno a casa per l'atmosfera, la meva família, la música, la solidaritat. I no parlo dels diners".
Valoració del festival
Durant la roda de premsa Jordi Herreuela, de la Casa de la Música Popular, ha aprofitat per a fer una petita valoració del Festival. Segons Herreuela, el festival és el "fet mediàtic" del projecte de la Casa de la Música, que no té sentit per a sí mateix si no s'engloba dins la política d'activitats que ha engegat la Casa, com ara classes extraescolars de música, beques de producció per a músics, bucs d'assaig... Per al gestor cultural, el Festival vol ser un punt de trobada per la gent "que treballa, revisa i actualitza les músiques del món", i que havien agafat com a Festivals complementaris de la seva oferta al Mar de Músicas i el Pirineus Sud. Jordi Herreuela també ha explicat que unes 11.000 persones han passat pels concerts de pagament del Festival, i que globalment unes 30.000 hauran gaudit d'alguna de les activitats.
Amb les paraules "Aquest festival cal a Catalunya" Herreuela ha insistit que la valoració és "molt positiva" perquè hi ha hagut una bona resposta de públic tant de la ciutat com de l'àrea metropolitana.
El futur tot i ser incert deixa entreveure que la gent de la Casa de la Música volen continuar el projecte endavants, amb declaracions de bones intencions com les paraules d'Herreuela dient que la seva intenció és "repetir el festival". Per la immillorable nit de música d'aquesta darrera nit, sembla realment que el certamen té salut i energia per a poder repetir l'any que ve.
Mira els vídeos del concert 1,
2
i 3
-
Els ulls de Fode
Avui a la nit la meitat del públic era negre. Immigrants que havien hagut de fugir de les seves cases per la guerra, la misèria o la fam que s'havien instal·lat a Catalunya. Per a ells ha estat tot un descobriment. Potser avui ha estat l'autèntica corporització de la idea que algú va tenir quan va inventar aquest Festival.
Avui a la nit dos públics molt diferents s'han trobat al Parc Central i han compartit una nit de música i festa. Cap al final de tot em passen quatre nens negres pel meu costat i em miren amb uns ulls enormes. Em diuen en català que són en Foad, l'Ibrahim, l'Avope i l'Ousman i que viuen a Rocafonda. Que els seus pares a casa sempre escolten en Youssou, i que se saben moltes cançons. En Foad em mira amb uns ulls enormes i somriu com el nen que és i que ha disfrutat amb un senegalès que ha vingut a cantar per a ells.
Avui a la nit les cultures s'han topat en una cruïlla. Era la darrera oportunitat, però avui s'ha aconseguit. Ara ja no hi ha marxa enrera, uns aprendrem dels altres, penso, mentre Foad desapareix entre la gent i la foscor amb els seus amiguets.
Comentaris