El govern de CiU de Mataró ha estat fortament qüestionat i atacat al llarg de la legislatura per les seves actuacions a nivell educatiu. El seu regidor, el senyor Pere Galbany, ha estat un dels regidors més polèmics, en el terreny educatiu.
Primer va ser el tancament de la línia de P3 de l'Escola Joan Coromines, a continuació el tancament per aluminosi de l'Escola Angeleta Ferrer i el seu trasllat al Torre Llauder i finalment, el cas del menjador escolar del Camí del Mig.
De tots tres cassos, la seva ineficiència li ha portat molts problemes a l'hora de resoldre'ls, fins al punt que l'alcalde va haver de posicionar-se i actuar. Més enllà de l'àmbit merament polític, la comunitat educativa (Afanya't, Assemblea Groga, AMPAs, etc) ja vam denunciar la falta d'eficiència i resolució del regidor, i posteriorment vam demanar la seva destitució.
Es realitzà un procés participatiu de planificació escolar en el qual la ciutat havia de redactar el mapa escolar dels propers anys. Doncs bé, aquest procés a hores d'ara, ja és paper mullat. En aquest procés es demanava la construcció d'un nou institut a Rocafonda (acord pres per la Comissió de planificació del Mapa Escolar) s'ha substituït, sense consens previ amb regidors i comunitat educativa, per un centre únicament de formació professional a la zona del Rengle (Tecnocampus). Proposta que va fer en el seu moment el senyor director de Serveis Territorials, Vicent Garcia, ( al marge del Consell de la Formació professional i també del Consell Escolar Municipal) i que el govern de Joan Mora ha adaptat de cara a les eleccions municipals del maig per fer campanya.
Cal esmentar que la construcció de l'Escola Angeleta Ferrer no apareix als pressupostos de la Generalitat i la seva construcció està prevista pel curs 2015-2016 però sense confirmació rotunda. És a dir, després de dos anys i tres mesos sense escola, no està assegurada al 100% la construcció del nou edifici. Això sí, el govern municipal ja està pensant en construir un nou edifici exclusivament de formació professional, passant completament dels acords presos en el període participatiu de planificació escolar on es reclamava amb caràcter d'urgència la construcció d'un nou institut (amb especial atenció als cicles formatius) a Ronda Rafel Estrany degut a l'augment d'alumnat a secundària.
D'altra banda, la notícia de la construcció del nou centre de formació professional s'ha presentat sense cap estudi ni informe que valori la necessitat del centre i tampoc es té en compte l'impacte que tindrà sobre l'oferta actual d'FP als instituts de la ciutat. Una decisió a porta tancada sense el vistiplau de la comunitat educativa i del consistori.
La falta de consens, participació/planificació i decisió del govern de CiU està portant l'educació de la nostra ciutat al límit. Un document de planificació escolar que tant el govern de CiU com el director de Serveis Territorials estan trepitjant de manera ferma i constant, fent i desfent el que els hi convé sense consens amb la comunitat educativa. Cal un canvi rotund en les polítiques educatives de la ciutat pensant en els infants i joves i no en pressupostos i retallades. L'educació és i serà el pilar fonamental de la nostra societat i ciutat, i ara més que mai, on els barris l'atur juvenil és altíssim, cal apostar per una educació transformadora, radicalment democràtica, d'accés universal i amb places públiques per a tothom. Cal una planificació des del punt de vista global de ciutat i les seves necessitats.
Esperem que les eleccions del maig, en els programes electorals, l'educació sigui un dels punts principals per tirar endavant una ciutat amb un 20% d'atur i on les retallades a nivell educatiu han deixat escoles i instituts sense recursos.
Perquè un altre món sigui possible, una altra educació és necessària.
Comentaris