Obra d'Eugenia Mugnani presenta a l'exposició
Obra d'Eugenia Mugnani presenta a l'exposició

V. B.

L’aventura de nou artistes mataronins a la terra dels tuaregs

Integrants del grup Dimarts del Llimoner presentaran les seves obres a la ciutat algeriana de Tamanrasset a l'associació Sauver l'Imzad

L’imzad, una guitarra d’una sola corda que toquen les dones tuareg, és un dels símbols culturals i identitaris més representatius d’aquest poble nòmada africà. L’associació Sauver l’Imzad, establerta a Tamanrasset (la capital dels tuaregs d’Argèlia, al sud del país) promou la conservació d’aquest instrument i difon la cultura d’aquesta ètnia, en cert perill de desaparèixer davant la majoritària cultura aràbiga dels territoris que l’envolten. Entre els dies 14 i 16 de gener l’associació celebra el “2ème Recontre International d’Imzad”, un congrés amb ponents i participants d’arreu del món. Entre ells, nou artistes mataronins, integrants del col·lectiu Dimarts del Llimoner, que entre els dies 14 i 16 presentaran un parell d’obres cada un a l’exposició col·lectiva “De la musique avant toute chose”. Conformen la llista Raúl Capitani, Pol Codina, Manuel Contreras, Antonio Gutiérrez, Eugènia Mugnani, Manuel Patricio, María Pretel, Manuel Prieto i Marga Riera. Serà per iniciativa d’aquesta última, establerta a Argel des de fa tres anys, que els nou artistes emprendran el viatge.

La música unifica el fet creatiu de totes les obres d’aquesta exposició, el títol de la qual pren un vers d’un poema de Verlaine. Cada artista cedirà una de les dues obres que presenti per a la futura Maison de la Culture, un centre de creació per als artistes de la zona que servirà per promoure la cultura tuareg. A més de la mostra, aquesta Trobada internacional de l’imzad comptarà amb col·loquis, debats, conferències i concerts. Marga Riera explica que l’imzad és “la punta de llança” de la cultura tuareg, i per això és important la seva recuperació, tal i com estan fent les noves generacions d’aquest poble africà. La presidenta de Sauver l’Imzad va ser qui va demanar a Riera que fes de comissària de l’exposició, que ha volgut afrontar “amb un ventall d’artistes el més variat possible”, que treballen en àmbits diversos com l’escultura, la pintura o els vitralls. Un dels artistes que viatjaran a Tamanrasset, el fotògraf i pintor Manuel Contreras, destaca que marxen “a un lloc remot però seductor” on espera repetir “la bona acollida” que va viure fa uns anys en un viatge a l’Atlas marroquí. Els espera una ciutat de 150.000 habitants, més a prop de la frontera amb Mali que del mar Mediterrani, i rodejada de deserts de pedra i sorra, a les muntanyes de Hoggar.

Els tuareg són un poble bereber de tradició nòmada i establert al desert del Sàhara. Compten amb una llengua pròpia, el tamazight, i estan repartits per països com Algèria, Níger, Mali, Burkina Faso i Líbia. Tamanrasset és la capital tuareg d’Argèlia, el nucli urbà més important i el que conté les principals institucions públiques d’aquest poble. Marga Riera explica que malgrat la reviscolada dels darrers anys, la cultura tuareg es troba en cert perill en un “estat arabitzant” com Argèlia.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive