L'Aula de Teatre va celebrar ahir dijous l'acte inaugural del curs 2006-2007, que es presenta com el més ambiciós de tota la història de l'escola municipal d'arts escèniques. Enguany, l'aula ofereix per primera vegada cursos per nens i nenes a partir de 10 anys (fins ara era a partir de 12) i ha programat nous cursos monogràfics de teatre social, teatre per a gent gran i treball d'escena. El centre ha passat de 5 a 7 grups de joves, i a partir del segon trimestre incorporarà una franja de gent gran que treballaran plegats en la confecció d'un muntatge teatral.
Hem viscut un creixement molt gran que ara hem de consolidar, va explicar ahir la directora de l'Aula, Cristina Navarro. Un creixement que ha requerit l'externalització de part dels serveis de l'escola municipal, dels quals des d'aquest curs se'n ocupa la cooperativa de gestió cultural Arcàdia. No podem perdre la part familiar, humana, que és la que caracteritza l'Aula. Per això hem de passar dos, tres anys, consolidant-nos, va apuntar Navarro, remarcant el creixement d'enguany com quelcom que no es repetirà en els pròxims cursos.
La directora de l'Aula va recordar els tres àmbits d'actuació de l'escola municipal: la formació, la dinamització de la ciutat i el treball en xarxa. En el camp de la dinamització, Navarro va assegurar que l'Aula vol treballar amb el territori, els barris, els joves i els instituts. El nostre objectiu és obrir l'aula a la ciutat, sortir d'aquestes quatre parets, que sigui una escola viva i que el treball dels seus alumnes es transmeti al públic de la ciutat. En aquest sentit, però, va recordar que l'Aula no és una empresa d'espectacles i que, per tant, els alumnes que surten al carrer a mostrar els seus muntatges ho fan principalment per seguir amb el seu procés d'aprenentatge. Així mateix, en la qüestió del treball en xarxa, Navarro va apuntar que l'Aula treballa amb centres com l'Aula de Teatre de Lleida, el Galliner d'Osona, i properament ho farà amb el Centre d'Art Dramàtic de Girona i amb l'Escola de Teatre de Palma de Mallorca.
El president del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera, va assegurar que enguany l'Aula ha apostat per millorar quantitativament i qualitativa, i va constatar que l'escola d'arts escèniques ha de ser sempre considerada com un projecte, capaç de llançar-se cap al futur i créixer adequadament. Segons Graupera, l'Aula és una bona escola perquè dóna cabuda a tots aquells qui vulguin convertir-se en millors persones i treballar per aconseguir un món millor. El regidor de Cultura va definir el teatre com la capacitat de fugir, de convertir-se en un altre. Aquesta possibilitat de construir noves realitats fa que el teatre sigui màgic, una eina per construir realitats diferents i millors, va afegir.
Teatre per transformar el mon
L'acte inaugural del curs 2006-2007 va comptar amb una conferència d'Ana Ara, professora de l'Aula encarregada dels nous tallers de teatre social, i membre de Dones de Matagalpa. Aquest col·lectiu de Nicaragua treballa amb el teatre com a eina gairebé terapèutica per a les persones més desfavorides d'aquest país Sud-americà. Utilitzem el teatre com una eina per transformar el món, va explicar Ara, que prové d'un país de 5 milions d'habitants en què el 70% de la població viu en la pobresa, el 40% de la qual en una situació extrema. A través de diverses tècniques del món del teatre, les Dones de Matagalpa tracten temes com l'abús sexual a menors, la violència de gènere, la pobresa i l'exclusió social i qualsevol altre tipus de forma de violència i discriminació. Tot amb l'objectiu principal d'ajudar les persones que han patit situacions d'aquest tipus a exterioritzar els seus problemes, afrontar-los i intentar canviar la seva realitat.
-
Comentaris