La rehabilitació de Santa Maria es tractarà des d’una comissió integrada per l’Ajuntament, la Generalitat, l’Església i l’àmbit privat, que impulsarà el mateix consistori mataroní. Així ho va assegurar l’alcalde, Joan Antoni Baron, durant l’acte institucional de la Basílica, celebrat al Saló de Sessions de l’Ajuntament. Davant d’un nombrós públic que va omplir a vessar la sala per escoltar la conferència prèvia que va fer l’historiador Ramon Reixach sobre els mil anys del temple, Baron va assegurar que la citada comissió “està en procés de constitució” i que esperen que estigui a punt en un període curt de temps.
L’alcalde recollia així el testimoni del regidor de Cultura, Sergi Penedès, qui deia fa 10 dies que la rehabilitació de Santa Maria havia de passar per reunir tots els agents implicats en una sola comissió de cara a fer més fluid el diàleg. La voluntat de l’Ajuntament és integrar en aquesta comissió un representant de la generalitat i les empreses privades que poden mostrar interès en col·laborar en la rehabilitació, com ara Caixa Laietana. El consistori ja té candidat per a presidir aquesta comissió, tot i que el seu nom encara no s’ha fet públic. Amb aquesta operació, es vol redreçar la qüestió de la restauració del temple, actualment paralitzada. Baron va reconèixer que els deures “no s’han fet amb tota la celeritat possible”. “Tots plegats, inclòs l’Ajuntament, estem obligats a implicar-nos en la rehabilitació”, va resumir l’alcalde.
La importància social de Santa Maria
El discurs de Baron va arribar després de la conferència que va dictar Reixach. Un llarg parlament en què va repassar exhaustivament la història de la basílica i la seva parròquia i el paper que ha jugat en la conformació de la ciutat de Mataró. Reixach va assegurar que els mataronins “sempre s’han fet seva” l’església i han competit per ser-hi representats a dins. L’historiador també va destacar el paper que Santa Maria ha jugat com a “centre d’expressió artística” així com la importància social que el temple ha tingut sobre la ciutat al llarg de la seva història. Santa Maria va tenir la primera notaria de Mataró, el primer mercat se celebrava als voltants del seu solar, tots els gremis hi tenien una capella, els seus mossens van ser els professors de les primeres escoles municipals i també va jugar un paper clau en el desenvolupament dels esplais juvenils i el foment de l’excursionisme.
Tres imatges de l'acte de dijous passat
Comentaris