L'Indexplà 98, un instrument que permet avaluar el grau d'utilització del català per part d'una entitat, assegura que l'índex de normalització lingüística assolit per l'Ajuntament de Mataró arriba al 91 per cent. L'estudi es va fer als diferents serveis municipals a l'abril de 2004 i es va presentar divendres dia 14 a la Comissió Municipal Informativa de Serveis Personals. El treball considera en les seves conclusions que l'Ajuntament ha adoptat el català com a llengua pròpia de treball i que porta a terme actuacions de normalització de caràcter tan intern com extern.
L'Indexplà es basa en un sistema de 34 indicadors agrupats en 6 factors: imatge i retolació, adequació lingüística del personal, criteris d'ús lingüístic, documentació d'ús extern, comunicacions exteriors, documentació i comunicació internes. Cada factor té una valoració de 0 a 100, i la mitjana ponderada dels 6 indicadors dóna com a resultat un percentatge que reflecteix l'índex de normalització lingüística (INL) de l'organització.
D'acord als resultats obtinguts, l'Indexplà permet establir diferents tipologies d'organitzacions segons el grau de normalització. Així, són organitzacions de tipus R aquelles que han assolit un INL entre 60% i 80%, mentre que les organitzacions de tipus P, com és el cas de l'Ajuntament de Mataró, assoleixen un INL superior al 80%.
L'Ajuntament de Mataró obté puntuacions molt elevades en cinc dels sis factors analitzats per l'Indexplà. Per exemple, pel que fa els documents impresos d'ús extern (99%), la imatge i la retolació (95%) i la documentació i comunicació internes (95%). També obté bons resultats en les seves comunicacions externes (92%) i en els criteris d'ús lingüístic (91%).
La puntuació més baixa dels 6 factors analitzats per l'Indexplà fa referència a l'adequació lingüística del personal, que obté una puntuació del 74%. Per calcular el valor d'aquest factor s'ha analitzat una mostra de 124 treballadors, a fi de determinar si els seus coneixements de català s'ajusten al perfil lingüístic requerit pel seu lloc de treball. Tenint en compte que l'adequació lingüística del personal és el factor que obté el resultat més baix, l'estudi recomana en les seves conclusions plantejar un pla de formació destinat als treballadors municipals perquè puguin resoldre les situacions comunicatives de les tasques que fan habitualment.
Comentaris