Un dels búnquers mataronins, en una imatge d'arxiu
Un dels búnquers mataronins, en una imatge d'arxiu

V. B.

L’Ajuntament cataloga els cinc búnquers mataronins de la Guerra Civil

Els búnquers estan repartits per les platges, daten de 1937 i passen a ser considerats Béns Culturals d'Interès Local

Els cinc búnquers de la Guerra Civil que es conserven a les platges de Mataró passaran a ser Bens Culturals d’Interès Local. Així ho va decidir el Ple municipal del mes d’octubre, donant resposta a una petició de la Comissió de Memòria Històrica. Es tracta de cinc fortificacions defensives que daten de l’any 1937 i que se situen en diferents punts del litoral mataroní.

Joaquim Dorda, membre de l’Associació de Gent Gran de l’Havana i de la Comissió de Memòria Històrica, va intervenir en el Ple per explicar la importància històrica d’aquestes construccions. Dorda va explicar que a tot el Maresme es van construir fins a 45 búnquers, fruit d’una decisió dels alcaldes de la comarca reunits l’any 1937 a l’Ajuntament de Mataró, de cara a fortificar la costa. A Mataró se’n van fer 8, 5 dels quals s’han conservat, construïts tots ells de manera voluntària pel gremi de paletes de la ciutat. Estant repartits des de la platja del Callao fins a l’extrem nord de la de Sant Simó.

Els búnkers, però, mai es van usar per la seva finalitat original durant el conflicte bèlic. L’any 1940 la Guàrdia Civil se’ls va apropiar per fer-los servir com a punts de vigilància de l’activitat pesquera. Una dècada més tard, va servir d’allotjament per a famílies sense sostre. Els búnkers tenen una superfície de 16,5m2, una porta lateral, finestres de 180 graus i la teulada estava plena de sorra per despistar l’aviació de l’enemic.

Fer-los visibles
Tots els grups polítics van votar a favor i van celebrar la proposta, i alhora van demanar que es doni a conèixer a la ciutadania aquest bé històric. La CUP, per exemple, va demanar que se senyalitzi i obri l’accés del búnquer situat al costat del Centre de Natació.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive