L'artista xilè afincat als Estats Units Alfredo Jaar ha fet aquest dijous a Mataró un repàs a algunes de les intervencions artístiques que ha realitzat en espais públics de diverses ciutats del món. La xerrada de Jaar ha donat el tret de sortida a les jornades Visible/Invisible sobre art contemporani i mitjans de comunicació que tenen lloc al centre de creació de Can Xalant. L'acte, que ha començat amb força retard per problemes tècnics, ha aplegat durant el matí un centenar de persones.
Jaar ha explicat que la seva tasca artística es desenvolupa en tres àmbits: en el món artístic pròpiament dit (museus i galeries d'art); a través de conferències i tallers; i en espais públics allunyats del món artístic. Aquestes accions, algunes de les quals Jaar ha anat explicant recolçant-se amb la projecció de diapositives i videos, tenen un marcat caràcter de denúncia social. M'he imposat fer aquests treballs fora del món de l'art. És necessari i vital per què em conecten amb la realitat i em permeten portar la realitat a l'art, ha explicat l'artista en el debat que ha seguit a la seva presentació.
L'artista xilè ha explicat que en les accions als diferents espais públics l'art surt a l'encontre de la gent que no se l'espera. L'artista ha explicat que només accepta un o dos projectes d'aquests tipus a l'any i que en el seu desenvolupament hi pot arribar a dedicar cinc o sis anys, per tal de conèixer i implicar-hi la gent del territori. La construcció d'una sala d'exposicions feta de fusta i paper a la ciutat sueca d'Skoghalls, on no hi havia cap espai per l'art; l'acció musical realitzada a la frontera entre Mèxic i els Estats Units, en la que va voler demostrar que la música pot traspassar les fronteres que separen les persones; les llums instal·lades en una cúpula de Montreal que només s'encenien des de tres asils per a indigents amb les quals va voler fer visible a problemàtica dels sense sostre; o el monument a Salvador Allende instal·lat a Sant Boi, format per cavallets on tothom hi pot pintar són alguns dels exemples d'aquesta vessant artístico-social de l'obra d'Alfredo Jaar.
L'art i els mitjans
El plat fort de la primera jornada Visible/Invisible tindrà lloc aquesta tarda a dos quarts de set, i consistirà en una taula rodona sobre la relació de l'art contemporani amb els mitjans de comunicació. Entre els ponents està prevista la participació de la periodista Catalina Serra, d'El país; la crítica d'art de l'Avui Pilar Parcerisas; l'adjunt a la direcció d'El Punt, Manuel Cuyàs; el crític, comissari, realitzador i membre del consell assessor del suplement Culturas de La Vanguardia, Andrés Hispano; i l'artista mexicà Taniel Morales. Tot seguit tindrà lloc la presentació del projecte Hamaca i del primer número de la publicació Roulotte.
Jaar durant la seva intervenció
Comentaris