Marcos Fáundez

Informàtica de gestió

Aquest mes de juliol de 2014 s’han fet públics per part de l’agència de qualitat universitària de Catalunya (AQU) els resultats del darrer macroestudi d’ocupabilitat dels titulats a Catalunya en la promoció 2010.

Des de l'any 2001, i amb una periodicitat triennal, AQU realitza l'enquesta d'inserció laboral a la població titulada per conèixer, entre altres qüestions, el temps, la qualitat i la via de la seva inserció, i també per saber el grau de satisfacció respecte de la formació rebuda.

Totes les universitats públiques i privades de Catalunya han participat en la 5a edició de l'enquesta, que tant pel seu abast com per la trajectòria (edicions 2001, 2005, 2008, 2011 i 2014) és una de les més representatives i importants a Europa. En aquesta ocasió s'han enquestat telefònicament 17.295 graduats d'una població de referència de 31.734 persones.

Els resultats són públics a la pàgina web de l’AQU i inclouen tots aquells centres i estudis on l’error mostral és prou petit.

A nivell general, algunes conclusions de l’informe són:
Les estadístiques oficials mostren repetidament que a més nivell educatiu, major taxa d’activitat, major taxa d’ocupació i menor taxa d’atur. L’any 2014 la taxa d’ocupació de les persones amb estudis superiors pràcticament duplica la de les persones amb estudis primaris.

A més del nivell educatiu, la tipologia d’estudis és un factor amb influència demostrada tant pel que fa a la taxa d’ocupació com a la seva qualitat. Així, titulacions d’orientació més professionalitzadora (Salut o Enginyeria i Arquitectura) obtenen millors resultats que d’altres de tipus més generalista (Humanitats).

L’impacte de la crisi econòmica queda palès amb els indicadors següents:

• Hi ha una pèrdua de 10 punts percentuals en la taxa d’ocupació des de l’any 2008. La pèrdua d’ocupació a l’àmbit públic és d’11 punts percentuals.
• La reducció de la contractació fixa és de 10 punts percentuals.
• Hi ha un descens d’11 punts percentuals de la qualitat de la inserció laboral (proporció de persones graduades que desenvolupen funcions de nivell universitari).
• La disminució del treball de jornada a temps complet se situa en 9 punts percentuals.
A nivell de l’Escola Universitària Politècnica de Mataró (actualment Escola Superior Politècnica del Tecnocampus) apareixem dins els estudis d’enginyeria tècnica en informàtica de gestió amb uns indicadors francament bons, quan es comparen amb la resta de centres que imparteixen els mateixos estudis (Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat de Lleida, Universitat Rovira i Virgili):
• Som l'únic centre amb una inserció laboral del 100%.
• Tenim el percentatge més alt de titulats amb contractes fixos (77.3%).
• Tenim el percentatge més alt de titulats desenvolupant tasques de direcció/gestió (28.95%).
• Som el centre amb el percentatge més alt de satisfacció en la formació teòrica i pràctica dels estudis rebuts. Som l’únic centre amb una puntuació a la formació pràctica rebuda més gran que 5 en una escala sobre 7 punts. Aquest indicador suposa un reconeixement a la tasca docent del professorat.
• Tenim el percentatge més baix de titulats que troben feina gràcies a “contactes” (18.2%) i el percentatge més alt a partir de les pràctiques d’estudis (18.18%), que sumat al 22.73% dels serveis del propi centre (borsa de treball del Tecnocampus), mostra una molt bona tasca del personal de serveis del centre pel que fa a l’acompanyament i ajuda per a la inserció laboral.
• Tenim el percentatge més baix de titulats treballant en feines on no es requereix formació universitària (13.64%), mentre que en d’altres universitats aquest percentatge supera el 30%.

Si recentment vam celebrar que el graduat de l’EUPMt Carlos Torres rebia el premi al millor expedient d’enginyeria tècnica en informàtica, ara podem tornar a mostrar amb orgull a la societat els nostres bons resultats.
Finalment, una altra bona notícia: amb el canvi d’adscripció a la Universitat Pompeu Fabra tornem a oferir estudis de grau en informàtica de gestió a partir de setembre de 2014. Vistos els bons indicadors acabats d’assolir, sembla tot un encert tornar a l’enfocament inicial. A nivell Català, serem els únics en impartir aquesta variant de la informàtica més aplicada al món de l’empresa.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive