De mica en mica la ciutat es posa en sintonia amb el medi ambient. A la tasca que fa la Casa Capell, per exemple, de la qual parlava en l'últim article, se li afegeixen ara incentius econòmics al reciclatge en deixalleries. El que per molts i moltes és vist com una feinada, això d'anar a la deixalleria, pot ser que passi a ser a partir d'aquest any una rutina. Encara que només sigui per estalviar-se un percentatge (fins a un 15%) en la taxa de la brossa. I és que aportar residus a les deixalleries municipals (tant les fixes com les mòbils) permetrà un estalvi (en funció de les quantitats aportades a la deixalleria i el nombre d'usos que se'n faci anualment) en la taxa municipal.
Aquesta mesura es planteja com una nova manera de fer arribar als ciutadans i ciutadanes la necessitat de reciclar. Sembla que més o menys s'ha acabat estenent la pràctica de la separació de residus domèstics, majoritàriament provinents de l'alimentació o la neteja de la llar. Ara, però, cal enfocar els esforços en tots aquells altres residus domèstics, normalment més voluminosos o contaminants. Amb aquesta mesura de rebaixa econòmica, a més de permetre tractar cada residu de la manera més adequada, es voldrà netejar una imatge ben coneguda per tots. I és que la tònica habitual és veure tot tipus de residus i deixalles, trastos en definitiva, al voltant dels contenidors que finalment acaben tots al mateix camió. Per tenir més informació sobre el reciclatge i el tractament de residus, així com per saber i portar un control dels usos (i, per tant, la rebaixa de la taxa que ens espera) l'Ajuntament ha obert un minisite sobre les deixalleries a Mataró.
Mataró se suma, d'aquesta manera, a una iniciativa que en d'altres municipis com Castellbisbal, per exemple, ja fa anys que s'implementa. Caldrà, però, una nova campanya de conscienciació, més enfocada a reduir el consum innecessari, o a pensar en reparar o donar nous usos a objectes que tenim com ara la que es va engegar l'any passat al Barcelonès: Millor que nou, 100% vell.
Comentaris