El president del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera, no para de somriure. Assegura que caminant pel carrer la gent l'atura i el felicita per Les Santes d'enguany. Estic molt content de com ha anat tot, diu. Han estat vuit dies de festa intensa, en què Mataró ha viscut a un ritme diferent.
- Quina valoració feu de Les Santes d'enguany?
Les Santes 2006 han anat molt bé. Sempre dic quan arriben Les Santes que jo ja les he passades i només em toca comprovar-les. I la constatació ha estat molt positiva. La gent ha sortit en massa al carrer i s'ha copsat l'alegria ciutadana. De les tres Santes que he organitzat, aquestes són les que més bé han seguit el guió previst. Vam apostar fort per la festa tradicional, per potenciar-la i fer-la encara més gran. El resultat ha estat immillorable des d'aquest punt de vista.
- Fins i tot els Focs semblen haver convençut a tothom.
Exacte. Els Focs era la tradicional ovella negra de la Festa Major. Enguany vam fer una aposta clara per un dels actes més multitudinaris de Les Santes. La inversió s'ha fet palesa i només sento bones paraules pels focs artificials d'aquest any. Això ens il·lusiona i ens permet pensar que hem d'apostar encara més fort pel dia dels Focs.
- Les xifres d'assistència s'han mogut en els mateixos paràmetres que l'any passat?
La percepció general és que aquest any ha estat massiu. Més que l'any passat, i encara molt més que fa dos anys. Des del Patronat tenim la percepció que fins i tot s'han superat llistons.
- Enguany hi havia actes nous, com l'Escenari Obert, quina valoració se n'extreu?
La sintonia entre les entitats i les organitzacions ha estat bona. El Gospel o l'Escenari Obert han demostrat que a través d'actes senzills es pot atraure a un nombrós públic i gaudir d'una oferta de molta qualitat. La conjunció entre iniciativa privada i pública ha funcionat. Prova d'això són les deu mil persones del Canto del Loco o les vuit mil del Mestizos.
- En tot cas una de les iniciatives privades potents, el Cruïlla de Cultures, no s'encavalcava aquest any amb la Festa Major. Creieu que ha de ser sempre així?
La gent ha de tenir clar en tot moment de quina festa s'està parlant. El que configura una festa major és la intensitat amb la qual la viuen els ciutadans i ciutadanes, sempre al voltant d'un seguit d'actes que constitueixen el moll de l'ós de la festa. Cada festa té un seguit d'actes que la identifiquen. Mataró té el privilegi de comptar amb una marca Santes i una identitat col·lectiva que li dóna força.
- En tot cas, no tot han estat flors i violes. Hi ha veïns al Parc Central que recullen signatures perquè es deixin de fer tots els concerts al Parc.
Entenc el que pensen els veïns i així ens ho han fet saber. Tot és millorable i així ho intentarem a partir del setembre quan comencin les reunions en el si del Patronat. Aquest cas concret l'estudiarem: cal potser buscar altres ubicacions o fins i tot redissenyar el Cruïlla.
- D'altra banda, el dia de la Passada, es va viure una situació d'angoixa quan unes ambulàncies va passar pel mig de la Riera. Denota això descoordinació? No haguessin pogut passar per un altre lloc?
En primer lloc, he de dir que el comportament de la gent va ser exemplar. Era una situació difícil i la gent es va comportar amb normalitat. En segon lloc, cal explicar que hem après la lliçó. Les ambulàncies van amb un sistema GPS i el camí més recte que els marcava era La Riera. Es va constatar que no era el millor camí i, de fet, els bombers ja van passar per sota. Aquest fet ens ha ensenyat que hem de millorar la coordinació.
- Fets més banals però que han motivat també les queixes de la gent al portal capgros.com. Les Samarretes s'han esgotat de seguida.
Així és. No ens ho esperaven i ens ha estat del tot imprevisible. La samarreta, com altres productes, ha tingut molt èxit i, de fet, no ens n'ha quedat ni per la gent de les colles.
- Plataforma Santes 6:00 a.m. Què n'opina de la iniciativa?
He pogut parlar amb alguns dels seus membres i he comprovat dues coses importants: d'una banda, tenen autèntic esperit santeru. Volen construir, no destruir. De l'altra, aposten per un diàleg autèntic.
- Però què me'n diu de les seves reclamacions?
Són legítimes. Però és bo pensar també en l'extrem oposat d'allò reclamat per la Plataforma. Gaudir d'actes fins les sis de la matinada en dies concrets, molts ja els tenen-, és bo. Però no cada dia. Després de dotze hores seguides treballant, el policia, l'operari o el tècnic també tenen dret a gaudir de Les Santes. Ells també són santerus i fan un sacrifici enorme. L'activitat en els últims anys ha pujat molt i crec que no ens podem queixar del nombre d'actes que es fan.
- Hi ha també multitud d'iniciatives paral·leles, com és el cas del cartell alternatiu de Xavier Rosales.
És curiós perquè molta gent correlaciona activitats privades a deficiències públiques. I és just al contrari. Una ciutat amb una societat civil rica necessita d'activitat privada. La conjugació d'allò públic i allò privat és fonamental. Tanmateix, això ens suposa nous reptes.
- Com quins?
Caldrà analitzar-ho amb deteniment. És innegable per exemple que iniciatives privades com el Cruïlla són un èxit i que Les Santes han estat un èxit. Partim d'un model fort, al qual l'hem de sotmetre a retocs puntuals. Això és una dialèctica lògica. La història és sempre el resultat de totes les boles d'una taula de billar. Totes interaccionen i alteren el resultat final. Les Santes ha de ser això.
- I la descendència del Drac entra al tauler de biller?
[riu] Diuen que el ball va estar força bé....
- No fugi d'estudi. El Patronat serà el padrí?
Tot apunta a que sí. Però, pel que fa a Les Santes de l'any vinent, hi ha moltes incògnites.
- Si em permet, començant per la seva.
Doncs sí. Però Les Santes d'aquest any m'encoratgen per preparar les de l'any vinent. Encara que, ja se sap: les eleccions ho poden variar tot.
Jaume Graupera atenent a capgros.com
Comentaris