Aparadors plens de joguets i dolços
Els aparadors dels principals comerços rivalitzaven en exposar productes de cara la diada dels Reis i “que atraen las miradas de toda clase de público el cual queda estacionado en los escaparates de la dulcería de los señores Oms Hermanos contemplando una especie de paisaje por el cual recorre un tren en miniatura después de atravesar un artístico túnel.”
Aquest mateix dia es celebrà una vetllada al Centre Catòlic d’Obrers organitzada per l’Orfeó Infantil de la Immaculada, dirigit pel mestre Lluís Martí. Es van interpretar peces que portaven per nom Dorm, nineta, dorm, Conte d’una nina, El cavall de cartró i Tinc son.
Segons la premsa local hi assistí bastant gent.
Telegrama des d’un vaixell
El capità mataroní Josep Castellà i Vilà, alies “en Panna”, patró del transatlàntic “P. De Satrústegui”, que havia salpat del port de Barcelona rumb a les Illes Canàries, va enviar un telegrama a la redacció del Diario de Mataró y su Comarca que deia “Santa Cruz de Tenerife, dia 9, 10.30 horas. Vamos todos bien. Recuerdos y saludos a todas las famílias de los pasajeros mataronenses. Castellà.” Durant la travessia “en Panna” aniria enviant telegrames informant de la bona marxa de la travessia, que eren publicats pel diari, cosa que van agrair els familiars interessats.
Els Tres Tombs
Fa cent anys Mataró comptava amb dues germandats sota l’advocació de Sant Antoni Abad a les parròquies de Santa Maria i la de Sant Josep. La Germandat establerta a Santa Maria, va celebrar el dimarts dia 17 la festivitat del seu patró amb actes religiosos i amb els tradicionals “Tres Tombs” i a la nit, al saló del cafè Espanya, el tradicional ball.
Foren designats abanderats els senyors D. Josep Genissans, abanderat; Jaume i Feliu Pera, cordonistes, D. Francesc Gras, capità de bandera i D. Daniel Morató, capità de ruta.
El punt de reunió va ser la Torre Llauder passant la comitiva pel carrer de la Mercè fins a Santa Maria per la benedicció d’animals i celebrar els tradicionals Tres Tombs.
I la germandat establerta a la parròquia de Sant Josep va designar com a abanderat a D. Joaquim Creus, que vivia al carrer Montserrat número 21, i el senyors D. Antoni i D. Salvador Viladevall i D. Pere Viladevall com a Capità de bandera. Celebrat l’ofici, els Tres Tombs i l’àpat tradicional hi hagué un gran ball al Teatre Euterpe a càrrec de l’orquestra “Los Vilas”.
Robatori de gallines
Durant la nit del diumenge dia 15 foren robades varies gallines de diversos galliners del veïnat de Valldeix les quals “han sido halladas bajo unos algarrobos de las márgenes de la Riera de San Simón, lo cual demuestra que los autores del hurto, viéndose perseguidos, las abandonaron temiendo ser descubiertos al entrar a la ciudad.”
Les germanes Bertomeu, juntes
L’Escola Graduada per a nenes que dirigia la mestra donya Pilar Bertomeu, ubicada a la cantonada dels carrers de Cuba i de Sant Cugat, va incorporar al seu claustre a les germanes Concepció i Cecília Bertomeu que eren també germanes de donya Pilar. S’incorporà a la mateixa escola la mestra Maria dels Àngels Cuní. Aquestes places, interines, segons diu la premsa local, deurien proveir-se definitivament per oposició.
Manuel Cusachs i Corredor
Comentaris