Miralles, en una imatge d'arxiu
Miralles, en una imatge d'arxiu

V. B.

Francesc Miralles vol donar a Mataró el seu fons documental dedicat a l’art

L'historiador i crític d'art posseeix una de les col·leccions més importants de Cataluya, formada per prop de 30.000 documents


L’historiador i crític d’art Francesc Miralles, que posseeix una de les col·leccions bibliogràfiques i documentals relacionades amb l’art més importants de tota Catalunya, vol donar el seu fons a la ciutat de Mataró. Segons ha pogut saber Capgròs, l’artista mataroní Perecoll, amic de Miralles, està intercedint directament amb l’alcalde, Joan Antoni Baron, per aconseguir una seu on es pugui instal·lar la col·lecció. Aquesta està formada per uns 30.000 documents, principalment llibres i catàlegs històrics, ja extingits i de gran valor, com els primers que es van editar a les biennals de Venècia i Sao Paulo.

Actualment, Miralles té repartits aquests documents entre el seu despatx barceloní i diversos punts de la geografia catalana, i per això busca un espai on poder encabir tots aquests volums. La voluntat de l’historiador, que té 73 anys, és que l’Ajuntament li cedeixi un local d’uns 250 metres quadrats per aquesta funció, a més de servir-li com a despatx. Encara queda per definir i quina serà la seva accessibilitat per part dels ciutadans, tot i que l’objectiu de Miralles és que l’espai passi a ser gestionat per la ciutat quan ell mori, i que el seu destacat fons documental estigui obert per poder ser consultat.

Joan Antoni Baron ha confirmat els contactes amb Perecoll i Miralles i ha assegurat que el projecte és “interessant per la ciutat”, a més de “factible”. “Un dia d’aquests em reuniré amb ell (Miralles) per parlar-ne”, ha afegit. Encara es desconeix quina serà la seu del fons documental. Una opció seria que estigués lligat al Museu Bassat, si aquest encara tira endavant, tot i que també es té en compte dues possibilitats més: Can Minguell, que ha d’acollir un conjunt d’espais de creació per a artistes, o la segona biblioteca pública de la ciutat, que s’ha de construir en aquest mandat a l’antic Escorxador. “Crec en la creació de xarxes, en què els diferents elements estiguin vinculats entre sí”, ha afegit l’Alcalde.

Una cinquantena de títols
Francesc Miralles és autor de prop de cinquanta llibres dedicats a l’art. Una de les seves obres més destacades és Història de l’art català, que ell mateix va coordinar, a més d’escriure el volum dedicat a l’etapa entre el Modernisme i els anys 50. Miralles és un dels grans experts en Anglada Camarasa, un dels pintors catalans més influents, sobre el qual ha publicat diverses obres. A més, va ser durant molts anys el director de l’escola La Massana i actuat com a comissari d’exposicions, entre elles la que Caixa de Girona va dedicar a Joaquim Mir, que s’ha exposat arreu de l’estat. La seva faceta més coneguda és la de crític d’art, un dels més influents de tot el país, que ha exercit a través de les pàgines del diari La Vanguardia.

Editorial de capgros.com

Opinió de Pere Pascual a Transport Públic

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive