Una edició anterior de la Fira de l'Arbre
Una edició anterior de la Fira de l'Arbre

capgros.com

La Fira de l’Arbre, plena de novetats i més connectada amb la natura i el medi ambient

Enguany arriba amb moltes novetats de la mà de la nova associació, Sempervirens Mataró, que ha assumit l’organització de l’esdeveniment per donar-li un nou enfocament

Aquest cap de setmana se celebra la 42a edició de la Fira de l’Arbre al Parc Central de Mataró, una edició que enguany arriba amb moltes novetats de la mà de la nova associació que ha assumit l’organització de l’esdeveniment per donar-li un nou enfocament. Sempervirens Mataró, així s’anomena la nova entitat que organitza la Fira de l’Arbre. Aquest grup de mataronins s’ha unit per portar la nova direcció d’aquesta fira que amb més de 40 edicions és un referent a Mataró. Es tracta d’un relleu que agafen dels anteriors organitzadors, l’Associació d’Amics de les Plantes, Animals i Jardins del Maresme, que havia promogut l’esdeveniment des de l’any 1979 i que deixa d’organitzar-lo per falta de relleu generacional en la pròpia entitat. “Ells mateixos van ser qui van mostrar interès perquè nosaltres, un equip més jove i dinàmic, ens encarreguéssim de dirigir la Fira. Agraïm molt als que han dut fins ara l’organització de la fira perquè no s’han desvinculat completament de l’esdeveniment i ens han ajudat en aquest primer any de traspàs. Pensem que hem fet un relleu modèlic”, emfatitzen des de Sempervirens Mataró. Així i tot, el seu objectiu és transformar el concepte de la Fira de l’Arbre que hi havia fins ara i professionalitzar-la. “Obrim un nou cicle i volem aprofitar-ho per educar, conscienciar i emocionar”.

Més estands, actuacions i activitats 

Enguany es notaran molts canvis en la Fira, començant pel nom de l’esdeveniment que ha passat de ser la Fira de l’Arbre i la Natura a la Fira de l’Arbre i el Medi Ambient i fent incís en activitats i xerrades per donar a conèixer problemes i solucions relatius al medi ambient. “Apostem per valors que potser havien quedat una mica diluïts en les últimes celebracions de la fira. Pretenem enfocar-ho amb una altra mirada on es potenciï encara més la sostenibilitat i el respecte cap a la natura i el medi ambient. Els visitants viuran una bona experiència on podran informar-se sobre molts temes diferents relatius a la natura i el nostre territori, solucions pel dia a dia, una oferta gastronòmica interessant, una connexió amb la natura i una estona per desconnectar i gaudir del cap de setmana en un entorn agradable”, expliquen des de l’organització.

S’amplia el nombre de xerrades i d’especialistes que les impartiran, les quals van des d’aquelles més dirigides a l’àmbit familiar o d’interès general a les més tècniques. A la fira estaran present diferents associacions i agrupacions que explicaran problemàtiques molt interessants que afecten al nostre territori. Entre els portaveus d’aquestes xerrades hi haurà un cos de la Generalitat que s’encarrega de la prevenció i extinció d’incendis als boscos, un equip que dissenya els plans de riscos de Catalunya -un tema molt adient després de l’episodi que hem patit del Glòria-, experts en qüestions en Fauna Urbana que explicaran temes com és el cas de l’accelerada desaparició d’espècies com el pardal comú i l’aparició d’altres com la cotorra verda argentina, etc.

Així mateix, es comptarà amb altres novetats educatives o de conscienciació, com l’original exposició que prepara l’agrupació ecologista Fridays For Future que segur que no deixarà indiferent a ningú. En aquest sentit, s’aposta per una fira amb molts elements educatius i familiars, per això s’ha potenciat la part infantil, amb diferents conta-contes i activitats per als més menuts. A més a més, l’acte s’ha preparat pensant molt en l’experiència i comoditat, per això els visitants es trobaran amb diferents ‘zones de pausa’ per poder menjar, descansar i gaudir de la Fira amb menys presses. En aquest sentit, també hi haurà més actuacions musicals i d’entreteniment. 

Una gran novetat d’aquesta edició és que no hi haurà animals engabiats. Així i tot, les granges o entitats d’animals sí que tindran presència a través d’estands d’informació, “d’aquesta forma s’afavoreix que les persones vagin al lloc d’origen dels animals, on ells s’hi troben a gust. Creiem que no és necessari que els animals s’estressin o s’angoixin a la fira simplement per tenir-los exposats. Els que tenim més edat hem crescut veient animals engabiats a fires o esdeveniments i amb la concepció equivocada de que allò era normal o correcte. Les noves generacions de joves i nens ens estan obrint els ulls i són ells mateixos els que reivindiquen el benestar de l’animal per sobre del divertiment de la persona”, argumenten des de Sempervirens.

Aquesta conscienciació del respecte cap a l’animal i el medi ambient també s’aplica als expositors de la fira. Es busca fugir d’aquells expositors que havien estat presents en les darreres edicions i que no tenien res a veure amb el medi ambient, la natura o l’artesania, com és el cas d’aquells que oferien fundes de mòbil de plàstic. “Volem conèixer cada expositor i que tinguin presència aquells que realment porten a terme unes bones pràctiques amb el medi ambient. “Enguany no hem tingut massa temps per gestionar tot aquest tema així que probablement encara hi haurà expositors que haurem de descartar de cara al proper any perquè no encaixen amb la visió de la Fira de l’Arbre”. L’objectiu és que la fira tingui una línia definida i una coherència. Es potencien aquelles empreses i artesans que fan productes bons i naturals i tots aquells que “ofereixen solucions ecològiques, des d’una planta, un tapper biodegradable, un formatge artesà a una placa solar per escalfar l’aigua, per exemple”. 

Gestió dels residus

La nova organització vol posar èmfasi en la gestió i el control de residus que generarà la celebració de la fira. “Si pretenem potenciar el respecte cap al medi ambient, hem de ser conscients de la brossa que produïm i com es gestionarà”. Per això pretenen fer un seguiment de ben a prop d’on va a parar tots els elements que reciclaran. Són conscients que aquest any hi haurà molts detalls a millorar “és molt probable que més d’un foodtruck serveixi menjar en plats de plàstic però esperem solucionar-ho per a la propera edició”. 
Aquest canvi d’enfocament de la Fira arriba en un moment de transformació, on la societat cada vegada és més conscient de la importància de la cura i el respecte cap al medi ambient. El 2019 va ser un any ple de reivindicacions a nivell mundial on es va fer una gran crida per salvar el planeta de les males pràctiques que ha comès la humanitat durant les últimes dècades. “Creiem que la població cada vegada és més conscient d’aquesta problemàtica i que hem d’encaminar-nos cap a un futur més sostenible amb costums i pràctiques diferents que siguin respectuoses amb la natura, fet que esperem que quedi present a la Fira de l’Arbre i el Medi Ambient 2020”, remarquen.

Programa d'actes

Dissabte - 7                                                           

  • 10h Obertura del recinte firal. 
  • 11h a l’estand de la Protectora de Dosrius. Taller d’obediència i socialització a càrrec de Kanstak.
  • 12h a la Sala/Casal. “La fauna a la ciutat”. Xerrada a càrrec de Centre d’apropament a la natura i Birds Friends .
  • 12.30h a la Gespa (prop zona infantil). Ioga en família, a càrrec de Helen Casanovas.
  • 14h a l’escenari. Actuació musical a càrrec de George.
  • 16h a la Sala/Casal. “El silenci de les abelles”. Xerrada a càrrec de Flower Soup.
  • 16h a l’escenari. Conta contes a càrrec de: Buc de Llibres.
  • 17h a la Sala/Casal. “La conservació i recuperació  de les tortugues a les costes catalanes”. Xerrada a càrrec del CRAM.
  • 17.30h a la Sala/Casal. “La posidònia del Maresme”. Xerrada a càrrec de Marcel Gubern
  • 17.30h a l’escenari. Actuació musical a càrrec de Judit Lorien.
  • 18.15h a la Sala/Casal. “GEPIF i anàlisi històric incendis forestals a Catalunya”. Xerrada a càrrec del Servei prevenció incendis forestals.
  •  19h a l’escenari. Actuació musical a càrrec de Carolina Tubau.

Diumenge - 8

  • 11h a la Sala/Casal. “L’acompanyament saludable pels infants”. Xerrada a càrrec de L’arc de colors.
  • 12.30h a l’escenari. Desfilada de gossos en adopció a càrrec Dels amics dels animals de Dosrius.
  • 12.45h a l’escenari. Actuació musical a càrrec de Carol.
  • 13h. Visita de les autoritats.
  • 14h a l’escenari. Entrega 1r Premi Joan Itxart a la bona gestió medi ambiental, enguany atorgat a La Fundació Maresme CEO.
  • 14.15 h a l’escenari. Actuació musical a càrrec de Carpe diem Trio.
  • 16h a l’escenari. Actuació musical a càrrec de George.
  • 18h a l’escenari. Actuació musical a càrrec de Carol.
  • 20h Cloenda.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive