En aquest temps d'estiu les sales de Can Palauet presenten un nou tast de la col·lecció de la Fundació Bassat, sota el títol de Figures dels anys setanta , mostra col·lectiva que aplega treballs de Eduard Arranz-Bravo, Francesc Artigau, Rafael Bartolozzi, Gerard Sala, Xavier Serra de Rivera i Miquel Vilà, noms tots ells ben representatius de l'ambigüitat del títol de la mostra en el que es juga amb la diversitat de conceptes de la paraula figura.
És aquesta una magnífica exposició, i ho és tant en el sentit individual del presentat com en el sentit de tast de col·lecionista i com a prèvia del que podrem veure en el futur Museu d'Art Contemporani de Mataró, altrament dit Museu Bassat.
Individualment ens enfrontem a un conjunt bigarrat i n'aparença dispers, en el que podem gaudir de rellevants obres dels autors esmentats que alhora disposen de la virtut de ser perfectament identificables del tarannà del moment i de l'estil de l'artista que en el cas que ens ocupa, s'ha mantingut en essència en el decurs de la seva carrera.
Així podem deturar-nos en aquesta visió entre surrealista i pop que practica Arranz-Bravo amb aquesta presència de la figura humana sempre referent a les inquietuds, pors, problemes i angoixes de l'home contemporani. Obres que dialoguen perfectament amb les de Rafael Bartolozzi amb qui durant molt de temps formà un veritable duo expositiu. En aquest cas el predomini pop es més evident, encara que ja es comença a intuir el seu salt cap un camí de línia més abstractiva.
Igualment atractiu és la contraposició entre Francesc Artigau amb la seva deriva del pop vers una figuració de llenguatge entre la passió i la reflexió, sense deixar de costat el deix irònic que el caracteritza, amb Xavier Serra de Rivera instal·lat en una figuració més formal en l'estructura però de mirada molt reflexiva oferint múltiples lectures.
Finalment Gerard Sala, amb la seva figuració lírica de caire espiritual i poètica n'és el contrapunt de Miquel Vilà amb la seva mirada intimista plena de lirisme i simbologia.
Però si la mirada individual és ben plaent més ho és la col·lectiva, ja que queda ben palès el bon nivell de les peces que alhora reflecteixen perfectament el concepte i el moment, fet que un projecte museogràfic és fonamental i que és el millor indicatiu de que sembla que hi ha molt bona peça al teler, - i no és joc de paraules -, el que ens ha de permetre gaudir d'una magnífica col·lecció d'art contemporani que tapi les amples mancances de representació d'aquest temps en els museus del nostre país.
Comentaris