Onze menuts japonesos enfundats dins la samarreta del Barça i simulant un 4-3-3 al Municipal de Cirera. No és un anunci ni tampoc estan esperant veure els seus ídols. Formen part de la fornada sub-12 de l’Escola de futbol que el FC Barcelona té instal•lada al Japó des del passat mes de setembre i es troben de gira per Catalunya. Dies abans havien jugat a Premià de Dalt i Cabrera. Aquest matí, dia 31, disputaven –i golejaven- en un amistós amb el conjunt aleví del Cirera. Es preparen per un campionat a les Terres de l’Ebre i han aprofitat per preparar-se amb equips catalans. També, si no no serien vertaders japonesos, visitaran Barcelona i llocs representatius com la Sagrada Família o el Parc Güell.
Coordinant aquest nou projecte (el club blaugrana té escoles per tot el món) hi ha Ivan Palanco, jove mataroní que va encetar fa nou mesos aquesta nova aventura. “En total hi ha uns 250 nens repartits en categories sub-8, sub-10 i sub-12 que reben la mateixa formació que a l’escola de Barcelona: la filosofia i concepte de joc del club, així com els valors que transmet el Barça”, explica. Un cop acaben aquest pas, els nens “reben assessorament perquè continuïn jugant a futbol en els equips d’allà”. El treball de l’Escola blaugrana és complementari als equips de Japó, ja que els nens “juguen amb els seus conjunts i paral·lelament entrenen un parell de dies a la setmana amb nosaltres”. “Els donem una formació basada en l’aspecte tàctic, ja que els equips japonesos no treballen gens aquest apartat; aquí aprenen a jugar amb el mateix sistema i mètode que el Barça”, afirma. Dit i fet, els onze menuts japonesos movien la pilota de costat a costat sense cap pilotada, amb el porter descarregant el joc als laterals i el centre del camp basculant constantment davant un Cirera que poc podia fer. Perquè individualment, també, tenien un nivell notable.
Palanco destaca sobretot el canvi de mentalitat dels nois. “Amb els seus equips treballen molt la formació individual, la tècnica i el regat, i nosaltres donem una importància absoluta a la presa de decisions”. “Juguen completament diferent aquí que als seus equips”, remarca. De fet, el matx amb el Cirera era el “tercer partit de futbol onze” amb el 4-3-3 imitant l’estil del conjunt de Pep Guardiola i sense individualitats més enllà d’algun u contra u dels extrems. Un dels fets que facilita aquest canvi de xip i l’absorció dels conceptes és “la disciplina inherent a la seva cultura”. “Compleixen les nostres indicacions des d’un primer moment i executen tot el que se’ls diu”, descriu Palanco.
Fruïts a llarg termini
El Barça té clar que amb una xarxa d’aquestes característiques en països d’arreu del món serveix per “donar fruïts a llarg termini” i cultivar futures promeses. “Quan acaben amb nosaltres tenim convenis signats amb ells de cara al futur per si poden fer un salt interessant”. Potser el petit Sotaro, el ‘10’ que ha meravellat amb assistències a l’espai i regats tot el Municipal de Cirera, no podrà, d’aquí uns anys, donar un salt al primer equip culer com va fer en el manga japonès Captain Tsubasa –conegut a Catalunya com Oliver Aton. Però sembla ser l’exemple d’un camí a seguir. El joc mostrat per ell i els altres deu menuts japonesos vestits de blaugranes no era, amb només vuit mesos de preparació, gens corrent.
-
Comentaris