Des de la unió entre el CE Mataró i la UD Cerdanyola en el que es coneix com la Fundació Privada Esportiva Mataró, el barri de la capital del Maresme ha anat perdent pes a nivell futbolístic. Primer la identitat, i després la fuga de nens i d’equips. Fins que la temporada passada la FPE ja no va fer us de les instal·lacions del Camí del Mig. Enmig, l’Associació Esportiva i Lleure Cerdanyola engegava un tímid projecte amb un equip infantil i un altre de juvenil que competirien federats. Una temporada després, l’entitat vol convertir-se en un club referent pel barri.
“Ha estat una experiència complicada, sempre ho és començant de zero, però el nostre objectiu és formar una escola de futbol base i crear categories de prebenjamí fins a juvenil”. Sergi Luque, un dels pares de l’AEiLL i coordinador del club, explica que des de desembre de 2009 treballen “per començar la temporada amb alevins, infantils, cadets i juvenils” dins de l’entitat i tenir també “una base prebenjamí i benjamí” relacionada “amb les escoles del barri”.
Possiblement perquè tant ell com l’altra artífex del projecte, la presidenta de l’entitat Bea Delgado, venen directes dels centres educatius, tenen en compte a les escoles per crear-hi vincles. “La idea és donar la possibilitat que els nens dels centres del barri puguin venir a jugar aquí amb una estructura i el nom de l’entitat”, explica Bea. El futur coordinador d’aquesta base escolar, Servando Rici, explica que es vol fer una feina conjunta: “Les hores que estan aquí són de treball i de formació, amb línies de treball conjunta per categories i amb la voluntat de donar un servei a les escoles. Enlloc de tenir el futbol allà, el tenen aquí amb formació específica”. Delgado afegeix que els nens “els omple molt practicar esport a un camp com aquest”, i ho confirma amb les proves pilots que s’han fet aquest any en aquest sentit.
El projecte té el suport institucional de l’Institut d’Esports. “El projecte tira endavant perquè tenim recolzament al darrera”, afirma la presidenta. Ja han presentat la seva proposta d’horaris que necessiten, els quals s’hauran d’ajustar amb les diverses disciplines (futbol, rugbi, softball) que hi haurà al Camí del Mig, i ja estan dins la roda del futbol mataroní. “formem part de la comissió de clubs i del Pacte pel futbol”, recorden.
Encetar un projecte d’aquest tipus no sembla fàcil, tot i que Sergi Luque ho veu factible. “inicialment tindrem un equip per línia, tot i que potser en aleví en tenim dos gràcies al treball amb les escoles”. Afirma que el grup “infantil ja està fet”, i que a més compten amb jugadors de segon any que passen a ser cadets. Això se li suma que el juvenil ja hi és i el resultat final és positiu: “la roda no està del tot tancada però quedarà estructurada per iniciar-la sense problemes”, ja que també compten amb “un gruix de nens que acaben el nivell aleví escolar i poden passar a infantil”. La voluntat inicial de ara fa un any segueix vigent: que els nens, després de l’escola, segueixin fent esport.
‘No som substituts’
Luque escapa ràpidament de la comparació amb la UD Cerdanyola. “No som ells, som una entitat nova que ocupa un espai buit fins que vam arribar”, matisa. El coordinador té clar que “no som substituts de res”, sinó una “aposta nova”. “Quan va marxar qui hi havia aquí, molts nens van escampar la boira, i nosaltres ara hem de fer una aposta creïble perquè qui vulgui tornar ho faci; però sobretot per donar servei al barri més que recuperar gent”, afirma. Bea Delgado recorda que no aniran a “rescatar a ningú”.
El projecte té la voluntat de ser de “proximitat” per Cerdanyola, tot i que no es tanca la porta a qualsevol nen d’arreu. “Més que res perquè les escoles i els nens d’aquestes del barri tenen més proper el camp per poder fer esport”, explica Delgado. Tot i que Ricis també afegeix que creu que el servei surt “del barri” i “pel barri”. “No crec que haguem d’anar a oferir-nos a escoles de Cirera o Rocafonda, ja que s’hauria de promoure això amb les entitats i instal·lacions d’allà per temes de proximitat”, afegeix.
Presents a la posada a punt del projecte també hi havia representants del Liverpool. Una afiliació entre l’AEiLL i el club vermell servirà per donar sortida als juvenils a un primer equip. Uns ofereixen primer equip i per tant una estructura complerta i els altres donen suport a nivell de logística. També es va oferir a altres entitats del Camí del mig, com la Mataronesa, però no es va arribar a un acord. Des del Liverpool expliquen que van entendre que la identitat de AEiLL Cerdanyola no podia tocar-se, per tal d’arrelar-ho al barri, i van acceptar mantenir els dos noms cadascú i treballar plegats. La temporada 2010-2011 serà la primera prova de foc.
Tornejos per escoles
A això se li afegeixen altres projectes, com encetar tornejos de futbol set amb les escoles. Fer una lliga benjamí a nivell escolar, amb el Camí del Mig com a seu de les escoles, i altres prpostes: treballar per donar sortida a les categories alevins escolars però oferir també l’opció de jugar de manera federada i mantenir, com aquesta temporada, la lliga de futbol a set de secundaria. Delgado explica que la lliga de futbol a set a nivell lúdic va ser un èxit, ja que els nens venien i es feien “els seus equips, de manera que poden fer esport”. “Com més grans es fan més van deixant de practicar alguna modalitat esportiva, sobretot quan deixen l’escola”.Tot al camp Municipal, que enguany tindrà gespa artificial nova i que serà un reclam més.
-
Comentaris